zaterdag 13 maart 2021

50 jaar Allmans in de Fillmore East

Gister en vandaag is het 50 jaar geleden dat The Allman Brothers de legendarische optredens in de Fillmore East hebben gegeven.
Een paar maanden later kwam er een schitterende dubbelaar uit van deze optredens. Een dubbelalbum met uiteraard een paar heerlijke lange jams. Zo wordt kant B volledige in beslag genomen door het 19 minuten lange You Don't Love Me. Een Blues nummer van Willie Cobbs maar dan extreem uitgesmeerd.
Ook kant D bevat slechts één enkel nummer. Tweeëntwintig minuten en veertig seconden mag de luisteraar genieten van Whipping Post. De studioversie van dit nummer staat op het debuut album van The Allmans en duurt dan slechts 5:17.
 
Door de extreem lange nummers bevat dit dubbelalbum slechts zeven nummers. De band heeft in het betreffende weekend in de Fillmore East vier optredens gedaan. Dat heeft natuurlijk veel en veel meer materiaal opgeleverd en de laatste 10 jaar is veel van dat materiaal alsnog los gekomen. 
Van het album zijn inmiddels dan ook de nodige luxe boxen en speciale edities verschenen. De meest uitgebreide bevat nagenoeg alle nummers van alle vier de setlists.

Een groot aantal nummers wat de Allmans op 12 en 13 maart 1971 speelde zijn echte live klassiekers geworden. Nummers als Statesboro Blues, In Memory Of Elizabeth Reed en het eerder genoemde Whipping Post kwamen jaren lang bijna standaard op de setlist.
 
Het oorspronkelijke album van deze optredens in maart 1971 mag ook wel gezien worden als de definitieve doorbraak van de Allman Brothers in met name de VS.
Het album haalde in de VS dan ook platina en wordt zelfs 50 jaar nadat de opnames zijn gemaakt nog steeds beschouwd als een van de beste live albums.

Als groot fan van deze gasten is dat altijd wat lastig om het predicaat beste live album op te eisen. Er zijn nog wel en paar steen en steengoede live albums: Unplugged van Nirvana, Live At Leeds van The Who, Live Rust van Neil Young, de gevangenisplaten van Johnny Cash en Get Yer Ya-Ya’s Out van The Stones om er - zonder iemand te kort te doen - gewoon even een paar op te noemen.

Dat neemt niet weg dat At Fillmore East beslist tot de kopgroep hoort.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten