maandag 1 februari 2021

Don Everly

De oudste van de twee Everly Brothers doet er vandaag een jaartje bij. Phil de 2 jaar jongere broer van Don is in 2014 overleden.
Het legendarische zang- en gitaarduo scoorde vooral eind jaren 50 en begin jaren 60 de ene na de andere hit. Dat is een beetje voor mijn tijd, maar je moet als muziekliefhebber wel onder een steen hebben gezeten om niet bekend te zijn met deze hitmachine.

De broers speelde als duo tussen 1957 en 1973. Daarna gingen ze beide hun eigen weg om tussen 1983 en 1988 weer als duo te spelen.

De eerste periode kennen we van hits als Bye Bye Love, Let It Be Me, Wake Up Little Suzie en Cathy's Clown. In de tweede periode scoorde de broertjes met On the Wings of a Nightingale nog een hit.

De Everly Brothers speelde vooral Rock & Roll, Rockability en Country. Veel close harmonie, beide op gitaar en haartjes keurig naar achter en meestal netjes in het pak.
De broers hebben beslist een groot aantal andere artiesten beïnvloed zoals Simon & Garfunkel en vele andere duo's.

Ondanks hun nadrukkelijke positie in de geschiedenis van de moderne muziek vinden we ze niet meer terug in de Top 2000.
Bij de introductie in 1999 stonden The Everly Brothers met maar liefst negen nummers in de Top 2000. In begin werd deze lijst der lijsten ook wel een lijst voor ouwe mannen genoemd. Niet meer voor de Everly's want sinds 2015 staan ze met geen enkel nummer in deze lijst. Jammer!
Negen nummers is misschien wat overdreven, maar geen doet totaal geen recht aan wat deze mannen voor moois hebben gemaakt.

Voor het slapen gaan nog even een lekkere verzamelaar van de broertjes.

Don Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten