zondag 17 januari 2021

Roll with the punches

Deze dubbelaar is het 37ste studioalbum van onze wat eigenzinnige Ier. Het album is uit 2017 en bevat vijf eigen nummers van Van Morrison en tien covers.

Met de keuze van de covers laat Van Morrison gelijk zien dat Blues een belangrijk uitgangspunt bij dit album is. Stormy Monday is natuurlijk een bekende klassieker, maar we zien ook nummers als Automobile Blues, Mean Old World en Goin’ to Chicago. 

Dat laatste nummer heeft natuurlijk geen zak te maken met een dagje naar de stad. Het is een van de vele Bluesnummers die geïnspireerd zijn op de vlucht van de vele Afro-Amerikanen in het eerste deel van de vorige eeuw.
Niet alleen een vlucht voor de Ku Klux Clan want voor een Afro-Amerikaan was het zuiden überhaupt een vreselijke en zelfs gevaarlijke plek om te leven.
In de eerste helft van de vorig eeuw vluchtte maar liefst zes miljoen Afro-Amerikanen naar het noorden! Pas begin jaren 70 kwam hier een einde aan! Met als titel Goin’ to Chicago is over deze schandvlek in de Amerikaanse geschiedenis ook een aangrijpende documentaire gemaakt.
Spoiler alert: geen dagje uit!

Het nummer is een van de voorbeelden die laat zien hoe dit album doorspekt is met echte Blues. Uiteraard zo nu en dan met wat extra Soulfull zang zoals Van Morrison dat zo mooi kan. We horen ook wat Jazz en het laat zo goed zien dat Van Morrison zich niet laat kooien! Ja heerlijke Blues maar op zijn manier!

Album gister aan m'n collectie toegevoegd en nu met de tweede draaibeurt word ik alleen maar nog enthousiaster. 

Op het album speelt Jeff Beck op een aantal nummers mee. Favoriete nummer met Jeff is "Ordinary People". Heerlijke meeslepende Blues met veel ruimte voor uitmuntend gitaarspel.

Het album bevat ook een uitvoering van "Teardrops from My Eyes". Een heerlijk R&B nummer welke al door vele grootheden is opgenomen zoals B.B. King, Ella Fitzgerald, Ray Charles en er is zelfs een R&R versie van Bill Haley.
Deze uitvoering van Van Morrison is echt om te smullen. Niet naar het Nederlands vertalen want dat wordt alles wat zoetjes:

Every single cloud would just disappear
I'd wear a smile if you were here
So, baby, won't you hurry, 'cause I miss you so
And it's raining teardrops from my eyes
Oh it's raining teardrops from my eyes
Oh raining teardrops from my eyes

Eentje nog: "Mean Old World". Daar waar in "Teardrops from My Eyes" Van Morrison z'n geliefde nog enorm mist geeft hij in "Mean Old World" een heel andere boodschap:

This is a mean old world
Just try living by yourself
This is a mean old world baby
Why don't you try living in by yourself
Can't get the one you love and
Just have to try somebody else 

Eigenlijk bevat het album geen echt matige nummers. Persoonlijk spreken de slepers mij het meeste aan maar de rest is ook helemaal niks mis mee.
Ik denk dat luisterbeurt drie niet lang op zich laat wachten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten