zondag 17 januari 2021

Elmore James

Geboren op 27 januari 1918 in Richland, Holmes County, Mississippi. Z'n moeder was nog een tiener en z'n vader onbekend. Als jonge snaak kwam hij in contact met giganten als Robert Johnson en Sonny Boy Williamson.

Als jonge puber maakte Elmore James al muziek. In die beginjaren op eenvoudige eensnarige zelfgemaakte instrumenten.
Helaas zijn alle opnames van zijn beginperiode verloren gegaan. Tijdens de oorlog diende hij in de Pacific en een aantal jaren na de oorlog kreeg hij zijn eerste echte platencontract.
Elmore James overleed in het voorjaar van 1963 aan een hartaanval op een veel te jonge leeftijd.
Ondanks zijn korte carrière heeft hij een schitterende erfenis achtergelaten.

Tussen 1951 en 1962 verschenen ruim 30 singles van hem. In het begin uiteraard op 10 inch 78 toeren schellakplaten en later op de bekende 45 toeren singletjes.
Vooral de schellakplaten zijn enorm in trek bij verzamelaars, maar je zal diepe zakken moeten hebben want 30,40 of 50 Euro voor een beetje net exemplaar is heel gewoon.

Tijdens zijn leven is slechts één album verschenen namelijk Blues After Hours. Hierop stonden 14 nummers welke eerder al op single waren verschenen. Voor een origineel van dit album wat nog goed te draaien is betaal je ook gewoon 40-50 Euro.
Ben je vooral in de muziek van Elmore James geïnteresseerd dan is een heruitgave van dit album - met daarop ook nog een aantal bonustracks - een veel betere keuze.

Overigens zijn er op dit moment meer dan 100 (!!) verschillende verzamelalbums van Elmore James bekend! Bizar maar het geeft wel aan wat Elmore voor de ontwikkeling van de Blues betekend heeft.
Voor veel slidegitaristen hebben aan Elmore James een geweldig voorbeeld gehad.
Maar Elmore James was ook een inspiratie voor artiesten en bands zoals Jimi Hendrix, Canned Heat, The Black Crowes en Fleetwood Mac. Daarnaast zijn er 100en covers van Elmore James en een van mijn favorieten is "One Way Out"  van The Allman Brothers. Helaas staat dat nummer niet op dit album maar wel 19 andere pareltjes.

Twee kantjes genieten voor de liefhebber van oude Blues........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten