vrijdag 22 januari 2021

Mad Dogs

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat de film Mad Dogs & Englishmen in Londen in première ging.
De film is een registratie van de gelijknamige tournee welke Joe Cocker in het voorjaar van 1970 in de VS heeft gehouden.
In de loop van datzelfde jaar was er al een fenomenaal dubbel album (op de foto) verschenen.

Ik heb de film meermaals in de bioscoop gezien. Half jaren 70 kon je in Rotterdam bij Calypso aan de Westersingel dit soort films zien.
Op vrijdag en zaterdagnacht werden dan films als Woodstock, Concert for Bangla Desh en deze Mad Dogs & Englishmen vertoond.
Er werd nog gewoon gerookt in de bioscoop en bij dit soort film niet alleen Drum en Camel. Daarnaast werd er veelvuldig meegezongen!

Joe Cocker had in 1969 enorm indruk gemaakt op het Woodstock festival. Platenbazen, muziekmanagers en concert organisatoren liepen als het waren bij Joe de deur plat.
Emmers met goud werden er belooft, maar in die jaren verdiende muzikanten nauwelijks aan het geven van concerten. Alles verdween in de zakken van de managers.

Voor Cocker lag de Amerikaanse markt aan z’n voeten dus hij stemde in met een tournee door de States.
Op 12 maart 1970 kreeg Cocker te horen dat het eerste optreden op 20 maart zou zijn!
Joe had natuurlijk nog geen enkel netwerk in de VS en als beginnend artiest had hij ook nog niet een groep vaste muzikanten om zich heen.
Leo Russell kreeg de opdracht om als de duvel een band samen te stellen en repetities te organiseren.
Niet alleen stond op 20 maart het eerste concert gepland. Van meet af aan zouden opnamen voor een album gemaakt worden en opnames voor een film.
Leo Russell had al een enorm netwerk en had al bij veel artiesten als sessiemuzikant, producer of componist geholpen.
Toch was het niet zo'n vanzelfsprekend klusje dus Russell nam geen enkel risico en nodigde een bizarre hoeveelheid muzikanten uit.
Schijnbaar voelde de meeste dat er iets bijzonders stond te gebeuren wat resulteerde in de grootste Rock & Roll band die we tot dan hadden gezien.

Van 's ochtends vroeg tot diep in de nacht werd er gerepeteerd en gedurende de dag kwamen er nog regelmatig nieuwe muzikanten binnen. Die sprongen dus echt op een rijdende trein.
Russell was niet alleen de muzikale manager. Hij was ook de dirigent en ceremoniemeester.

Een enorme band en ik vraag mij af of er wel complete lijsten zijn?  Hoewel het zowel op het album als in de film soms wat rommelig aandoet is het Russell gelukt om er een fenomenale Rock & Roll band van te maken.
Na het optreden van Cocker tijdens Woodstock voelen de meeste muzikanten zich best een beetje vereerd om mee te mogen doen en ieder geeft het beste van zichzelf.
Regelmatig kregen artiesten tijdens de tournee op het podium de kans hun individuele kwaliteiten te tonen.  Een slimme zet van Leon want het zorgde dat de kudde gemotiveerd bleef.

De tournee ging door zo’n 50 Amerikaanse steden en was eigenlijk een gek reizend circus. Leon was ook goed herkenbaar als een soort circusdirecteur met zijn hoge hoed.
Het was alle dagen feest. Work hard, party hard. Veel drank en drugs en aan het einde van de tournee waren veel artiesten fysiek en mentaal volledig uitgeput.
Joe Cocker heeft ook bijna twee jaar een sabbatical gehouden om bij te komen van het gekkenhuis wat hij in de VS had meegemaakt.

Rond het thema Mad Dogs & Englishmen kan je haast een verzameling aanleggen.
Naast het originele album verscheen in 2005 met de 35ste verjaardag een jubileum editie met extra’s.
Een jaar later verscheen Mad Dogs & Englishmen: The Complete Fillmore East Concerts met maar liefst zes platen!
Naast de albums en film - die op DVD lastig is te krijgen - verschenen er 1000en artikelen over deze tournee en een groot aantal boeken.

Daarnaast zijn er veel tribute initiatieven. Sommige amateuristisch maar een enkeling van een zeldzaam hoog niveau zoals  Mad Dogs & Englishmen A Tribute To Joe Cocker  van de Tedeschi Trucks Band.

Liefhebbers van foto’s zullen dan weer smullen van Joe Cocker Mad Dogs & Englishmen Memory Book  uit 2015 van Linda Wolf.
De jonge Linda was als tourneefotograaf mee met dit Rock & Roll circus en is gelukkig niet zuinig met film geweest.
Van Joe Cocker bracht Linda vorig jaar het prachtige boek Cocker Power uit met daarin ook de nodige foto’s van de Mad Dogs toer.

Cocker heeft beide boeken helaas niet meer mogen zien, want hij overleed in 2004 op zijn ranch in Colorado met de naam………….The Mad Dogs Ranch.

De naam van de ranch is toch een bewijs dat Joe heel goed snapte dat het een heel bijzondere tournee was geweest in dat voorjaar van 1970…………...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten