woensdag 13 januari 2021

Friday Night in San Francisco

Om meerdere redenen was dit concert een mijlpaal in de geschiedenis van de moderne muziek.
Uiteraard vanwege de unieke samenwerking tussen drie giganten op gitaar.
Hoewel de muziekstijlen van de drie meesters zich enigszins overlappen is er toch wel een verschil tussen hun muzikale thuishavens.

Al Di Meola is natuurlijk een meester als het gaat om Jazz maar vooral Jazz Fusion.
In die laatste muziekstijl vindt hij wel verbinding met John McLaughlin, maar deze heeft natuurlijk vooral veel geëxperimenteerd met Progressieve Rock en Psychedelische Rock.
Met Paco de Lucía wordt de variatie in muziekstijlen alleen nog maar groter, want Paco is natuurlijk een van de moderne geweldenaren als het om moderne Flamingo gaat.

Ondanks de verschillen in muziekstijl leveren de drie heren een coherent, dynamisch en uniek hoogwaardig optreden af.
Sterker: dit optreden is nog steeds DE benchmark als het gaat om een concert voor akoestisch gitaar.
Het album viert dit jaar haar 40ste verjaardag en een ieder die een beetje muziekcollectie heeft zal dit album toch in de kast hebben staan.

Naast de schitterende muziek door drie topmuzikanten was dit album voor Philips een geweldig concert om aan te tonen hoe geweldig de CD wel niet was.
In 1983 kwamen in Nederland de eerste CD-spelers op de markt. Philips zorgde snel dat er een mooi aanbod was aan hoogwaardige muziek. Het was dan ook een logische keuze dat Friday Night in San Francisco snel op CD beschikbaar was.

Zelf heb ik die CD toen ook gelijk gekocht. De CD heeft mijn collectie inmiddels verlaten en plaats gemaakt voor een vinyl exemplaar. Het sentiment heeft het door de jaren van de techniek gewonnen zal ik maar zeggen.

Dit album kwam oorspronkelijk in 1981 uit op LP en op compact cassette. In 1983 volgde dan de CD versie.
Later zijn er voor audiofielen versies op SACD en 45rmp vinyl (2xLP) verschenen. Het gaat dan doorgaans om zeer kostbare uitvoeringen voor de fijnproever met diepe zakken.
De normale luisteraar gaat aan de standaard CD of LP echter meer dan genoeg luisterplezier beleven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten