dinsdag 12 januari 2021

Neil Young - After The Goldrush

Hoewel Harvest commercieel een groter succes was, vind ik de twee albums ervoor eigenlijk toch net een tikje beter. Zeker deze After The Goldrush uit 1970. Hoeveel mooier kunnen teksten voor een zoekende puber worden:
When you were young and on your own
How did it feel to be alone?
I was always thinking of games that I was playing.
Trying to make the best of my time.


Neil Young is een van de beste gitaristen en ook een die een muziekstijl heeft uitgevonden. Op After The Goldrush houdt hij zich echter redelijk in en "de plank" blijft vrij vaak in de hoek staan.

Aan de andere kant is Neil Young natuurlijk een beroerde zanger, Toch is er geen andere artiest waar ik zoveel muziek van in de kast heb staan als van heb dan deze eigenzinnige Canadees.
Maar ga het geen goede zanger noemen!
Toch zingt hij op deze plaat voor zijn doen wel heel erg mooi (niet helemaal het juiste woord). Vooral op Birds:
When you see me
Fly away without you
Shadow on the things you know
Feathers fall around you
And show you the way to go
It's over, it's over.


Matige tekst als je liefje net is opgestapt.......Dan schiet je die vogels liever zelf nog uit de lucht! 

De titelsong kan qua tekst met de aller, aller grootste Dylan composities mee. Geloof me: er zijn in Nederland schrijvers geweest die hebben voor minder een literair prijsje hebben gekregen.
Het nummer After The Goldrush is actueler dan ooit! FAKE NEWS.
Neil Young zong in 1970(!!!!)
I was thinking about what a friend had said.
I was hoping it was a lie.
Thinking about what a friend had said.
I was hoping it was a lie.


En met het milieu ging het toen al de verkeerde kant op:
Look at Mother Nature on the run.....
En......
Flying Mother Nature's silver seed to a new home......

Dat is natuurlijk niks meer dan een profetische verwijzing naar het vruchtbaar maken van Mars! Naast verloren liefde, hoop en zorg om ons bestaan gaat Neil in Southern Man nog even flink te keer tegen het racisme.
Het effect zal hij matig gevonden hebben, want op de opvolger Harvest doet hij dat met Alabama nog even dunnetjes over.
Lynyrd Skynyrd vindt dat wijzen naar het zuiden toch iets te generiek en komt met Sweet Home Alabama en "tikt" Neil op de vingers met: "well I hope Neil Young will remember"
Maar zoals zo vaak wordt de soep niet zo heet gegeten en zowel Lynyrd Skynyrd als Neil Young spelen regelmatig elkaars nummers en verschijnen in T-shirts met elkaars afbeeldingen. De pers had er echter al van gesmuld en het een conflict genoemd: FAKE NEWS!

Southern Man was niet alleen de aanzet voor een mooie muziekketting. Het is ook veelvuldig gecoverd en zelfs door grote namen als The Allman Brothers, U2, Robert Plant (brrrr wat mooi) en Merry Clayton (wie niet weet wie dit is moet even muzikale heropvoeding genieten).
Ook fraai is de cover van de minder bekende Rebecca Loebe.

Los van de persoonlijke motivatie om dit album hoog in mijn lijstje favorieten te zetten is het een magistraal startpunt voor een muzikale dwaaltocht die een leven lang kan duren!
Daarbij blijft het natuurlijk de (bijna filosofische) vraag of muziek een antwoord moet zijn of juist een vraag......... Eén keer dan nog Neil van dit prachtige album:
Blind man running
through the light of the night
With an answer in his hand.................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten