vrijdag 15 januari 2021

Eldorado

Wie al wat vaker op deze blog heeft gekeken weet dat ik enorme fan ben van Neil Young. Van Ome Neel weet ik enorm te waarderen dat hij zo'n beetje in alle muziekstijlen aan het experimenteren is geslagen.

Dat betekend niet dat ik alles geweldig vind van de beste man. Integendeel in de Geffen periode heeft hij toch een paar albums gemaakt die vooral in de kast blijven staan.
Van Neil Young weet ik zowel het rustigere werk te waarderen maar ook als hij lekker losgaat op gitaar.
De optredens met zowel een akoestische als een elektrische set zijn bij mij dan ook favoriet.

De EP (wel gewoon 12 inch) die nu op de draaitafel ligt is in 1989 uitgebracht speciaal voor de Japanse en Australische markt.
Na de Geffen periode van vijf toch matige albums was Young in 1988 teruggekeerd op het Reprise-nest.
Direct in dat jaar kwam hij met het Bluesy album This Note's for You met de gelijknamige hit.

Om die hit was het nodige te doen omdat hij collega's die zich door mega bedrijven lieten pamperen toch even op de korrel nam. De videoclip ging bij MTV in de ban om adverteerders niet te schofferen, maar de kijkers van MTV kozen de clip uiteindelijk toch als videoclip van het jaar.

Een mooie terugkomst bij Reprise maar een deel van de fans wilde toch een County Rock album of een stevig Rock album.
Dat zou er eind 1989 komen in de vorm van het album Freedom. Op dit album onder andere Rockin' in the Free World.

Als een soort van teaser werd de EP Eldorado gemaakt met daarom drie nummers welke ook op Freedom terecht zijn gekomen. Deels in een iets andere uitvoering waardoor het al gelijk een interessante uitgave is.
De twee andere nummers maken het nog interessanter omdat deze - voor zover ik weet - nooit op een ander album zijn verschenen.

Een ieder die de wiskundige vergelijking Harvest=Neil Young hanteert zal deze voorloper van Freedom waarschijnlijk veel te stevig vinden.
Neil gaat namelijk wel een paar keer lekker met z'n gitaar aan de gang.
Wie dat weet te waarderen zal het jammer vinden dat deze EP maar 25 minuten lang is.............................maar gelukkig staat Freedom ook in de kast..............

Omdat deze EP alleen in Japen en Australiƫ is verschenen heeft deze enige cult status gekregen en is erg geliefd bij verzamelaars. Dat laatste heeft doorgaans geen positief effect op de prijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten