maandag 12 oktober 2020

Gemiste Kansen #001

Crosby, Stills & Nash zochten versterking voor een tournee om hun overigens geweldige debuut album in de etalage te zetten.

David Crosby en Graham Nash wilde vooral de nadruk leggen op mooie close harmony, terwijl Stephen Stills meer naar een gitaarband wilde ontwikkelen.
Zelfs Jimi Hendrix is door Stills benaderd.
Stel je even voor!!!!!
 
Niet gek want Stills had al dagen met Jimi staan jammen in de studio en Hendrix speelt ook mee op het debuut album van Stills. Op dat album speelt ook Clapton en dit is hiermee het enige officiële album waar beide gitaristen op te horen zijn.
Er zijn naast het soloalbum van Stills waar Hendrix op meespeelt vrij veel opnames waar ze samen spelen (vooral jammen). Een aantal van die opnames zijn vrij recent op LP verschenen.
 
Stills ambitie om van CSN&? een stevige Rock band te maken was wel duidelijk.
Maar versterking voor Crosby, Stills & Nash was toch lastig. Andere opmerkelijke kandidaat was John Sebastian. Dan was het duidelijk weer meer de Folk Rock kant opgegaan.
Maar de mooiste en beslist serieuze poging was die om Steve Winwood aan boord te krijgen. Winwood is multi inzetbaar (toetsen, gitaar en zang) en daarom de perfecte kracht om zowel een akoestische als eclectische set te spelen.
 
Winwood zat ook in de hoek van Hendrix maar was bezig om met de oprichting van een andere supergroep: Blind Faith.
Samen met Eric Clapton, Ginger Baker (wat een beest) en Ric Grech zou dit de beste Britste Blues Rock band moeten worden.
Het is bij één album gebleven. Wel een geweldig album.
 
De vraag die over blijft: Wat als Winwood voor Crosby, Stills & Nash had gekozen?
De carrière van Clapton had er nauwelijks anders uitgezien. Die van Ginger Baker ook niet.
Die van Neil Young (die het uiteindelijk ging doen) al helemaal niet.
 
Maar de carrière van Winwood had er mogelijk heel en heel anders uitgezien.
Zo zie je maar dat blind vertrouwen (Blind Faith) niet altijd een goede keuze is.
Overigens heeft Winwood meer dan genoeg mooie platen gemaakt. Al of niet met anderen en het is beslist een indrukwekkend rijtje, maar ik ben er van overtuigd dat als hij zich bij Crosby, Stills & Nash had gevoegd het er toch heel anders uit had gezien.
 
Overigens ook voor de Crosby, Stills & Nash want we wisten allemaal dat de nieuwe samenwerking tussen Stills en Young een tijdbom was die weer ieder moment af kon gaan. Wat dan ook gebeurde, en nog een keer en nog een keer………..en....(reünie zit er vast niet in) 
 
Note: wie goed naar de album titels kijkt snapt dat het met Winwood ook nog een lastig verhaal was geworden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten