vrijdag 15 november 2019

Leon Russell - Americana

Leon is een meester is in het bij elkaar brengen van mensen.Wat hij deed voor de Mad Dogs tour van Joe Cocker was echt uniek en nergens anders vertoont.
Leon werkte eigenlijk met ieder samen. Algemeen bekend zijn samenwerking met Elton John en begin bij Elton niet over Leon want dan laat hij echt een traantje.
Leon was niet alleen een uitstekende bruggenbouwer, maar ook een geweldige songwriter en multi-instrumentalist. Daardoor vaak gevraagd als studio-muzikant of om een band /artiest tijdens een concert te ondersteunen.
Leon stond onder meer op het podium of in de studio met Mick Jagger, Bob Dylan, George Harrison, Eric Clapton, Joe Cocker, Rita Coolidge, Bobby Keys (mijn favo saxofonist), Willie Nelson, Doris Day, Ray Charles, J.J. Cale, en, en, en.
Als je Leon kende dan kende je eigenlijk de hele muziekscene.
 
Doordat Leon met zeer verschillende artiesten samenwerkte mag het geen verrassing zijn dat hij met een album Americana op de proppen kwam.
Americana is een muziekstijl die zich wat lastig laat omschrijven. Eigenlijk laat het zich nog het beste omschrijven dat je naar een buffet gaat en van ALLES een BEETJE neemt.
Dus een beetje folk, een beetje blues, een beetje country, een scheutje R&B.
En mensen en muziek samenvoegen kon je aan niemand beter over laten dan aan Leon Russel.
Dus een album Americana was een logische zet.
Toch met 74 jaar wel te jong naar de Americana-hemel. Laatste jaren zag hij ook al heel oud uit.
Niet eens door dat lange witte haar maar echt oud in z’n gezicht. Die man heeft ook wel geleefd. Altijd, altijd, altijd met muziek bezig, componeren, in de studio, op het podium, produceren……….het houdt een keer op.
 
Jammer want mensen die voor verbinding zorgen mogen van mij extra lang op aarde blijven.
Gelukkig heeft hij een prachtige erfenis achtergelaten. Jullie hebben allemaal tientallen albums in de kast staan waarvan je misschien niet eens weet dat hij meespeelt of de componist van een nummer is. Leuk om eens in de gaten te houden.
Leon! Altijd smullen!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten