donderdag 3 november 2022

Bert's Jansch

Het is vandaag de geboortedag van deze Schotse folklegende die in 2011 kwam te overlijden, Bert Jansch was niet geïnteresseerd in het grote succes. Hij wilde vooral zijn eigen ding doen en dat zijn prachtige teksten en daarnaast was hij een fenomenaal gitarist.

Inspirator voor Neil Young, Jimmy Page en vele anderen.
Neil heeft Bert ook een keer uitgenodigd voor de Bridge School Benefit concert serie . Zal 2007 zijn denk ik?

Jansch had toen al een indrukwekkende catalogus bij elkaar gespeeld. Op het debuut album wat nu op de draaitafel ligt het schitterende "Needle of Death"

De titel alleen al hoeft nauwelijks uitleg. Ook daar is de verbinding met Neil Young. Om te beginnen was het inspiratie voor "The Needle and the Damage Done".

Luister ook eens goed naar "Ambulance Blues" van Neil Young ? Daar houdt de bewondering van Young voor Jansch echter niet op.
Neil neemt immers 50 jaar na het origineel ook zelf "Needle of Death" op. Dat doet hij op het album A Letter Home wat in 2014 uitkomt.
Dat album is opgenomen in een soort telefooncel (Voice-O-Graph) wat niet ieder wist te waarderen.
Deze versie van Neil is daardoor wel - net als het origineel - op een heel eenvoudige manier tot stand gekomen.
Jansch heeft zijn debuut album namelijk letterlijk en figuurlijk achter de keukentafel gemaakt en er zijn zelfs bronnen die beweren dat het een geleende gitaar was.
Als je naar het gitaarspel luister kan je dat nauwelijks voorstellen want Jansch is één geheel met het instrument. Dit album is voor velen dan ook nog steeds een referentie als het gaat om akoestisch gitaar in de moderne muziek.

Goed om van het gitaarspel te genieten maar vergeet niet naar de teksten te luisteren want die zijn  schitterend en indrukwekkend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten