donderdag 20 juni 2019

The Guess Who - Rockin'

Deze mannen begonnen al in 1958 en staan soms nog op het podium? Niet allemaal (Winter is al lang dood) maar wel als band. Vaak uitgescholden als Amerikaanse band maar Canadees net zoals Bachman–Turner Overdrive die uit The Guess Who is voortgekomen. Ze waren bij de oprichting (toen nog onder wisselende namen) in 58 wellicht een van de eerste garage rock bands.
De eerste albums in begin jaren 60 kunnen ook als zodanig worden gelabeld.
Gewoon lekker recht voor z’n raap rock zonder veel hulpmiddelen (lees: low budget=garage).
Eind jaren 60 kwam in de USA de psychedelische rock in opkomst en ook The Guess Who droeg haar steentje bij.
Hun eerste experiment op dat gebied is aardig maar hun tweede psych album “Wheatfield Soul” is echt een topper. Alleen de album titel is al voldoende!
The Guess Who is in Nederland niet mega bekend maar “American woman” en “Clap For The Wolfman” waren toch redelijke hitjes.
Het album wat nu opstaat is vooral lekker rock. Geen hoogvlieg album. Gewoon lekker rock maar wel met een van m’n favoriete nummers: Namelijk een erg fraaie uitvoering van "Running Bear". Prachtige compositie van de Big Bopper en tot een hit gemaakt door Johnny Preston.
De Big Bopper heeft dat volgens mij niet meegemaakt, want die was namelijk in een vliegtuigongeluk omgekomen samen met Buddy Holly en Ritchie Valens.
Drie grote R&R idolen in die tijd en inspiratie voor velen. Je zou zomaar een liedje kunnen maken over dat trieste incident: "The Day The Music Died" (Don iets voor jouw?)

Terug naar "Running Bear". Het liedje gaat over de onmogelijke liefde tussen een cowboy en een indiaanse. Culturele tweespalt en liedje kan zo de ether in als we om ons heen kijken.
Liedje is enorm vaak gecoverd en hoewel het zelfs wat zoetsappig is speelde Led Zeppelin het regelmatig tijdens hun concerten.
Maar fraai vind ik vooral de cover van The Younbloods en deze van The Guess Who. Heerlijke uitvoering!
Daarnaast is de knipoog naar het psych tijdperk in de Rock medley wel gaaf met het middenstuk “Heaven Only Moved Once Yesterday”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten