zondag 25 november 2018

Buffalo Springfield: What's That Sound?

Ik ben niet zo van de cd/lp boxen. Het is toch vooral een commercieel dingetje en je wordt doorgaans ook gelijk opgezadeld met een aantal platen die wat minder zijn.
In het geval van de box van Buffalo Springfield wil ik wel een uitzondering maken.
Een band die in Nederland nauwelijks bekend was en wie ze niet kent moet toch echt heel snel wat aan zijn/haar muzikale opvoeding gaan doen. Ik kom je graag bijpraten!

Ik durf nog wel wat verder te gaan........Wellicht de beste rock band die er ooit is geweest, maar voor ze echt op stoom waren was het feestje al weer over…… Helaas!

En zoals ze zelf begin dit jaar in een interview (in het Engelstalige Uncut) vertelde: "We waren zeker zo goed als The Beatles alleen wij hadden geen Epstein om ons bij elkaar te houden."
We weten allemaal hoe belangrijk Epstein voor The Beatles was. Die beste Brian was amper dood en ook The Beatles vielen als appelen (dat heb je met dat label) uit de boom.
Er zijn ook maar weinig bands die op eigen kracht lang bij elkaar blijven. U2 en The Stones zijn echt bijzondere uitzonderingen.

Epstein was de Beatles-lijm om vier (ach Ringo heeft ook een keer wat liedjes geschreven), zeker drie (George is nog steeds m’n favoriete Beatle) en minimaal twee (Paul & John) ego’s bij elkaar te houden.
Bij de Buffalo Springfield hadden ze ook twee van die ego's: Neil Young en Stephen Stills. Meesterlijke gitaristen, uitstekende componisten, maar vooral lastige jochies!
Natuurlijk heeft de splitsing van Buffalo Springfield ook HEEL, HEEL, HEEL veel moois opgeleverd.
Zonder die splitsing was immers nooit een Poco (in NL ook ondergewaardeerd maar een unieke discografie bij elkaar gespeeld) geweest
Geen Crosby, Stills & Nash (en later weer met de verloren “zoon”)
Geen Loggins & Messina.
Geen Stills & Young band
Geen Manassas
Hadden de Eagles zich zo wel ontwikkeld?
Geen The Rides (geheimtip)
Meer de 100 fantastische soloalbums!
Wellicht nooit de muziekstroming Grunge?

De stamboom Buffalo Springfield heeft meer topalbums opgeleverd dan welke andere rock stamboom dan ook. Daarom maak ik graag een uitzondering om deze box aan m’n collectie toe te voegen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten