dinsdag 2 januari 2024

50 jaar Wild Tales

Het tweede solo album van Graham Nash viert vandaag zijn 50e verjaardag. Nash is afkomstig van de Britse Hollies en eind zestiger jaren maakte hij de overstap naar de VS om met David Crosby en Stephen Stills het meesterwerk Crosby, Stills & Nash te maken.

Kort daarop kwam Neil Young het drietal vergezellen. Daar steeg Nash naar ongekende hoogte en leverde hij in 1970 de nummers "Teach Our Childeren"en "Our House" voor het briljante CSN&Y album Déjà Vu. 

Ook zijn solo debuut Songs For Beginners mag als een meesterwerk worden beschouwd. Op dat album vinden we pareltjes als "Military Madness", "Simple Man" en "Chigaco".

Helaas is de opvolger van dit uitstekende solodebuut een heel stuk minder. Op Wild Tales wordt Nash geholpen door David Crosby, Tim Drummond, Ben Keith, David Lindley, Dave Mason en Joni Mitchell maar het resultaat blijft toch onder de maat.

Daar waar ik Songs For Beginners regelmatig op schijvendraaier leg staat deze Wild Tales onder het stof. Er is een jubileum als vandaag voor nodig om dit album nog eens te draaien. Na het nog eens geluisterd te hebben kan ik maar moeilijk mijn standpunt veranderen.

Er zijn duizenden artiesten die zouden willen dat ze en dergelijk album in hun catalogus hebben, maar Nash had echt beter moeten doen. De conclusie is dat Nash vooral het beste uit de verf komt als duo met Crosby, als trio met de aanvulling van Stills en als kwartet met als extraatje Neil Young.

Het was echter heel vaak Nash die voor verstoring in de relaties zorgde en niet zelden speelde daar vrouwen een rol zoals Rita Coolidge en Joni Mitchell. 

Na het overlijden van David Crosby is een reünie van het viertal een gepasseerd station en samen met Stills en Young zie ik niet gebeuren. Die laatste twee hebben vorig jaar samen op het podium gestaan maar Nash was met Crosby toch vooral van de close harmoniezang terwijl Stills en Young toch vooral van een potje gitaar houden.

Wild Tales hoort beslist in een CSN&Y collectie maar als er een speciale jubileumeditie verschijnt laat ik die echt in de winkel liggen.


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten