vrijdag 17 november 2023

Gene & Jeff

Gister vierde we de verjaardag van twee geweldige zangeressen (Chi Coltrane en Diana Krall) die beide nog actief zijn. Vandaag is het de geboortedag van twee van de beste zangers die er beide helaas niet meer zijn.
 
Gene Clark kennen we natuurlijk vooral als een van de medeoprichters van de legendarische band The Byrds. Clark heeft echter ook een aantal fantastische solo albums gemaakt zoals deze No Other uit 1974.
Clark had misschien wel een van de mooiste stemmen maar overleed jammerlijk genoeg in 1991. Hij was toen slechts 46 jaar. Het ongezonde bestaan als rockartiest en wat pech brachten hem veel te vroeg naar de hemel van de rockartiesten.
De muzikale erfenis die Gene heeft achtergelaten is echter om vingers en duimen bij af te likken. Een drietal reguliere albums met The Byrds, zeven solo albums, drie live albums en diverse albums in samenwerking met onder meer Chris Hillman, Doug Dillard en Carla Olson. Daarboven op soundtracks en een hele rij compilatiealbums.
 
Jeff Buckley die vandaag ook jarig zou zijn heeft helaas een veel kleinere catalogus. Jammer want net als Gene Clark is Jeff Buckley een geweldige zanger.
Buckley was vooral sessiemuzikant maar zijn debuut album Grace uit 1994 maakte direct duidelijk dat Buckley een heel succesvolle solo artiest ging worden. 
Het heeft helaas niet zo mogen zijn want in het voorjaar van 1997 verdronk hij op wat mysterieuze wijze. Grace is daardoor het enige studio album dat van Buckley tijdens zijn leven is verschenen. Wel had hij een tweetal live EP's uitgebracht.
 
Inmiddels zijn er postuum een tiental officiƫle albums verschenen van Buckley. Daar heb ik altijd een beetje dubbel gevoel bij. Als fan wil je graag weten wat er nog meer voor moois door Buckley is gemaakt, maar de hijgerigheid van de platenmaatschappij klinkt dor in het achtergrondkoor.
 
Twee fenomenale zangers en twee meesterwerken die in iedere album Top 500 staan. Verplichte kost en een traktatie voor de oren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten