vrijdag 9 juni 2023

Geboortedag Donald Duck

Het is vandaag min of meer de officiƫle geboortedag van Donald Duck. In 1934 was Donald voor het eerst te zien in de bioscoop in de film The Wise Little Hen. Stel je er niks bij voor want de rolprent duurt nog geen 8 minuten!
Een paar jaar eerdere was de naam Donald Duck al wel eens opgedoken in de stripverhaal Micky Mouse en was er ook een eend in de buurt. Deze eend lijkt in de verste verte niet op de Donald zoals wij, onze ouders, onze grootouders en zelfs onze overgrootouders die kennen.
 
Donald gaat natuurlijk ook nooit vervelen. Een onhandige stuiterbal die ondanks zijn goede bedoelingen zichzelf keer op keer in de problemen brengt. Donald ziet zichzelf als een soort van wereldverbeteraar, maar keer op keer betekend het bijna het einde van de wereld.
Donald is dan ook een heerlijke metafoor als je zelf eens last hebt hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien.
 
Een tijdje terug kwam ik op een platenbeurs een LP tegen met verhalen van Donald Duck. Heel even dacht ik dat is een leuk thema om platen te verzamelen! Gelukkig is het bij die gedachte gebleven want wat er in de loop der jaren is gemaakt is onwaarschijnlijk. Genoeg om een 4x4 Kallax (Ikea kast waar 1200 lp's in passen) te vullen............


Mocht je als vinylverzamelaar van het thema Donald Duck van platen alleen niet genoeg krijgen dan is er ook nog een scala aan platenspelers.
Mickey Mouse mag de bekendste muis zijn en Donald Duck de bekendste eend maar Disney is natuurlijk de bekendste geldwolf. 
Strips en films zijn natuurlijk heerlijk om te lezen en te zien, maar de lawine aan speelgoed en  merchandise krijg ik toch pukkeltjes van. Disney is voor mij daardoor naast een geweldige uitvinder van vele strips en cartoons helaas ook een van de motoren die voor de enorme overconsumptie heeft gezorgd waar we in terecht zijn gekomen.
Dat neemt niet weg dat ik prima snap dat mensen Disneyitems verzamelen en als vinylliefhebber kan je ook helemaal los.
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten