dinsdag 6 juni 2023

Gary U.S. Bonds

Vandaag wordt Gary 84 jaar en hij is strikt genomen nog actief. Geen grote tours meer en geen nieuwe platen maar officieel nog niet met pensioen.

Zelf heb ik Gary een keer live mogen zien spelen en dat was op 14 augustus 1981 in het Zuiderpark in Rotterdam. Het was tering tyfus warm maar Gary wilde we perse zien. Dat mede omdat Gary sterke banden had met Bruce Springsteen die toen naar de top aan het stormen was.

Toch doen we Gary tekort om het zomaar een artiest te noemen die een beetje meelift met de grote namen. Ver voor Springsteen zijn eerste successen haalde scoorde Gary namelijk al de nodige hits zoals "New Orleans", "Quarter To Three", "School Is Out", en "Dear Lady Twist".

Dat neemt niet weg dat het wel degelijk Springsteen was die in de jaren 80 de carrière van Gary weer een zetje gaf. Springsteen had het grote publiek weten te strikken met lekkere pure Rock en voor Gary was dat een prikkel om ook wat meer gas te geven.

Dat leverde - na een "pauze" van bijna 20 jaar - in 1981 het album Dedication op en The Boss en zijn band geven Gary een enorme zet. Drie singles kwamen er van dit album waarvan "This Little Girl" in diverse landen goed was voor een top 10 notering.

Ook op album opvolger On the Line (1982) was Bruce met zijn mannen van de partij en het zijn twee heerlijke Rock & Roll albums.

Gary is niet de meest productieve artiest en tussen 1961 en 2009 maakte hij slechts acht albums. Wel acht albums met lekkere ongecompliceerde Rock

Ik zet nog even Dedication op en doe de ogen even dicht en doe net of het 14 augustus 1981 is.........het weer vandaag speelt toevallig lekker mee.....

Gary Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten