donderdag 16 maart 2023

Eric Bibb

Deze bluesmuzikant is inmiddels 71 en maakt al 65 jaar muziek. Eric komt uit een zeer muzikale omgeving en het zou bijna vreemd zijn als hij geen muzikant was geworden.
De vader van Eric was een professioneel zanger en z'n oom was jazzpianist. Artiesten als Odetta en Pete Seeger waren bevriend met de familie Bibb en van jongs af aan werd de jonge Bibb ondergedompeld in de muziek. Op z'n zevende kreeg hij z'n eerste gitaar en als puber ontmoete hij Bob Dylan die hem het advies om het simpel te houden.
 
Dat advies heeft Eric in z'n oren geknoopt en dat heeft een indrukwekkende CV opgeleverd:
  • Op z'n 16e eerste optreden op TV
  • Ruim 20 soloalbums
  • Een kleine 20 albums met artiesten als  Bert Deivert en Rory Block
  • Een handje live albums
  • Een drietal muziek DVD's
  • Groot aantal prijzen waaronder Grammy nominatie 
 

Bibb verkaste vrij snel naar Stockholm en heeft met zijn Fins vrouw zelfs een aantal jaren in Finland gewoond.
Hoewel Bibb al jaren in Europa woont kreeg zijn laatste album de titel Dear America. Het is opgenomen tijdens de pandemie en verscheen in 2021 en de vinylversie bestaat uit twee platen. 

De titel doet vermoeden dat Bibb last heeft van heimwee en we mogelijk getrakteerd worden op een bewieroking van America. Maak je geen zorgen want menig tekst is doorspekt van van kritiek op zowel het gebied van klimaat als gelijkheid.

Dear America bevat 13 akoestische pareltjes die klein maar toch vol klinken. Bescheiden maar met grote overtuiging. Soms is het iets te mooi om pure Blues te noemen. Dat komt vooral door de wonderschone stem van Bibb. Zo mooi dat je nauwelijks kan geloven dat deze man wat te melden heeft wat op ellende zou lijken.

Met het begin van "Talkin' 'Bout A Train Part 1" zet Bibb ons even op grappige wijze op het verkeerde spoor. Het nummer begint als een echt hobo song uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Na een paar regels schakelt hij op en hier en daar doemt er zo'n heerlijk trein mondharmonica op.

Niet alleen de zang, gitaar en mondharmonica spelen op de dit album een hoofdrol. Let eens op het baswerk op "Emmet's Ghost" en "Whole Lotta Lovin'" waar de inmiddels 85 jarige jazzlegende Ron Carter op akoestische bas de sterren van de hemel staat te spelen.
Op gitaar horen we een andere jazzlegende namelijk Eric Gale en op slide horen we gospelvirtuoos Charles Campbell (bekend van The Cambell Brothers). 
Op de schitterende klaphoes vinden we nog een groot aantal muzikanten die op een of meerdere nummers hun bijdrage hebben geleverd.
 
De productie en opnametechniek van het album is gedaan door Glen Scott. Deze werkbij speelt ook op een groot aantal nummers mee en dit manusje van alles hoor je op drums, toetsen en andere ondersteunde instrumenten.

Het album is opgenomen tijdens de pandemie en knap hoe de samenwerking tussen een groot aantal andere artiesten is gerealiseerd. 
Hoewel het album met een duet samen met nachtegaal Lisa Mills eindigt of de blues nooit bestaat, is Dear America voor mij een van de beste Lockdown albums. En die stem van Bibb.............wat goed!
 
Koffie en gewoon nog een keer!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten