zondag 26 maart 2023

50 Jaar Ring, Ring

Vandaag viert het debuut album van ABBA haar 50e verjaardag. Je kan het je nauwelijks voorstellen. 50 jaar............time flies...........

Dit album zorgde nog niet gelijk voor de grote doorbraak van ABBA en toch werden er al zeven singles van dit album getrokken en voor de Japanse markt zelfs een achtste!
De definitieve doorbraak van ABBA naar de absolute wereldtop zou een jaar later plaatsvinden met het album Waterloo en de gelijknamige wereldhit.

Toch mag het album Ring, Ring beschouwd worden van een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de popmuziek. Het is immers toch het geboortekaartje van een van de succesvolste popgroepen.

Het album Ring, Ring werd in eerste instantie buiten Scandinavië maar in een beperkt aantal landen uitgeven waaronder Australië en Mexico.


Van de naam ABBA was zelfs nog geen sprake en de hoes van de originele uitgave vermeld de artiesten bij de volledige voornamen: "Björn & Benny, Agnetha & Frida"

Toen ABBA aan populariteit won werd het album meermaals opnieuw uitgebracht en kwam het album wereldwijd in de platenshop te staan. Vanaf begin jaren 90 werd op de hoes ook ABBA vermeld.
Bij de revival van de LP kon het album op een groeiende populariteit rekenen en werd de wens van de verzamelaar vervuld door weer terug te stappen naar het oorspronkelijke hoesontwerp.

Ring, Ring is gewoon een lekkere zondagochtend familieplaat en wie had in 1973 gedacht dat dit viertal zich zou ontwikkelen tot een van de best popgroepen?

Komende weken verschijnen een aantal jubileumedities van Ring, Ring en de enthousiaste ABBA verzamelaar gaat waarschijnlijk een maand droog brood eten.

Zo komt er een half speed mastered dubbel LP en een box met vijf singles op gekleurd vinyl. Alle singles uit de box worden ook los uitgebracht maar dan als picture disc. Van de titelsong wordt zowel een Zweedse als een Engelstalige single als picture disc uitgebracht. 
 

Mooi spul voor de ABBA fan om dit 50 jarig jubileum te vieren Sommige verzamelaars vinden dit soort releases maar niks maar het is heel simpel: je mag het in de winkel laten staan.

Wie zich toch niet kan beheersen: geniet ervan!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten