woensdag 1 maart 2023

50 jaar Dark Side Of The Moon

In de VS verscheen dit album op 1 maart maar in Nederland moesten we volgens de overlevering nog drie weken wachten.
Pink Floyd had het album al meermaals live gespeeld en de verwachtingen waren dan ook erg hoog toen de studioversie het daglicht zag.
 
De fans en media werden niet teleurgesteld en het werd op afstand het grootste succes van Pink Floyd en is nog steeds een van de best verkochte albums.
Het album is na het verschijnen in de VS vele jaren in de albumhitlijsten blijven staan. Het succes van het album staat helaas in schril contrast met het huidige Pink Floyd. 
De bandleden (voor zover nog in leven) staan op zeer gespannen voet met elkaar en met name Roger Waters en David Gilmore kunnen elkaars bloed wel drinken. Ze doen in ieder geval geen moeite om ons anders de doen denken!
Daarnaast is Waters de afgelopen weken meermaals zeer negatief in het nieuws gekomen doordat concerten van hem zijn afgelast wegens antisemitische uitlatingen.
Allemaal zaken die niet horen bij de 50ste verjaardag van een van meest succesvolle albums. 
 

Hoewel niet mijn favoriete blijft Dark Side Of The Moon ook ik na 50 jaar een briljant album vinden. Daarom betreur ik het dat deze verjaardag teveel donkere kantjes heeft en daar heeft de maan geen zak mee te maken.

Van het album zijn inmiddels de nodige jubileumedities aangekondigd. Van remasters tot boxen met veel extra muziek, boeken en posters. Een van extra's die we in veel boxen zien terugkomen is een album (LP/CD) met een live-uitvoering van Dark Side Of The Moon. Deze liveopnames zijn in 1974 gemaakt in het beroemde Wembley Stadium. Gelukkig is dit album niet exclusief voor de diverse jubileumboxen en is eind van de maand ook los verkrijgbaar.
 


Daarnaast is Dark Side Of The Moon al 50 jaar een inspiratiebron voor heel veel merchandise. Zo heb ik zelf een fietsshirt van dit briljante album.
Voor wie nooit op de racefiets zit is er genoeg ander moois, want zo zijn er honderden verschillende T-shirts, caps, vloerkleden, horloges, sneakers, mutsen, wekkers, sieraden, glazen, agenda's, sleutelhangers, mokken, barkrukken, sokken, asbakken, tassen, onderzetters, telefoonhoesjes en sinds de Coronacrisis natuurlijk ook mondkapjes.
Veel van die merchandise is natuurlijk niet officieel maar de fans krijgen er geen genoeg van.

Helaas geen feest bij de bandleden zelf, maar de fans zullen deze dag massaal in hun agenda hebben aangekruist. Je mag er ook gerust vanuit gaan dat Dark Side Of The Moon vandaag het meest gedraaide album is en ik doe natuurlijk even mee.................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten