vrijdag 26 augustus 2022

Blessed - The Kitchen Tapes

In 2011verscheen Blessed het tiende album van Lucinda Williams. Als je van dit genre en houdt en de stem van Lucinda weet te waarderen kan je eigenlijk alles blind van haar kopen. Heerlijke intense Americana dus met vleugjes Folk, Country, Blues en Rock. 
Zoals gebruikelijk had Lucinda voor dit album weer een aantal uitstekende muzikanten verzameld. Zo is Elvis Costello opgetrommeld maar ook snarenkunstenaar Greg Leisz.
 
Deze laatste kennen we van de 12 snarige gitaar en de pedal steel guitar en hij heeft niet bij de minste gespeeld. Greg is bijvoorbeeld te horen op albums van Eric Clapton, Sheryl Crow, Gregg Allman, Joe Cocker, John Mayer, Emmylou Harris, Jackson Browne, Randy Newman, Joni Mitchell en Bruce Springsteen. Dat mag je gerust een indrukwekkende CV noemen!

Verder heeft Lucinda alternatieve rocker Matthew Sweet voor dit album weten te strikken. Met inmiddels zelf dertien albums in z'n catalogus ook niet de eerste de beste.
Lucinda heeft voor dit album echt op alle vlakken haar best gedaan. Ze schreef een dozijn uitstekend songs, zocht een geweldige band bij elkaar en zetten ook nog eens zeer authentieke performance neer.

Bij introductie kocht ik het album op CD en sinds kort heb ik de vinyl versie. De vinyl versie bestaat uit twee platen omdat de totale speelduur bijna een uur is past het niet op een enkele LP. 
Bij de LP zaten een tweetal CD's. De eerste met het zwarte label bevat dezelfde set aan nummers die op de twee LP's staan.
De tweede CD bevat de zogenaamde Kitchen Tapes.
 
Ik zat echter al een tijd zonder CD speler en ondanks dat ik een groot fan van Lucinda ben bleven de Kitchen Tapes op de plank liggen. 
Jammer want op deze Kitchen Tapes doet Lucinda het zonder band en dus echt aan de keukentafel om het zo maar te zeggen. Juist dus dik de moeite om de heerlijke setlist ook eens zonder band te horen.

Deze Kitchen Tapes is geen uitzondering in m'n collectie en er kwamen steeds meer CD's met extraatjes die niet op de LP staan. Dus toch maar weer een CD speler aangeschaft. Hopelijk blijft deze het wat langer doen. Al m'n CD spelers begeven het op de een of andere manier na een paar jaar terwijl ik nog nooit een defecte draaitafel heb gehad............

CD spelers die ik al een uitvaart heb mogen bezorgen zijn een Philips, Marantz (high end model), Quad, NAD, Mission, Yamaha..........

De nieuwe speler (een eenvoudige Cambridge) heeft in ieder geval de Kitchen Tapes overleefd.
De doorsnee fan kan prima zonder deze extra's, maar als je originele album regelmatig hebt gehoord zorgen deze Kitchen Tapes toch voor een heerlijke aanvulling. De verschillen tussen de twee sets zijn zelfs zo groot dat je ze gerust achter elkaar kan draaien.

Lucinda alleen in de keuken en het klinkt mega intens............waarbij deze vinyl liefhebber zich natuurlijk gelijk afvraagt waarom juist deze opnames niet op vinyl staan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten