vrijdag 8 juli 2022

Route 66

Vandaag tik ik een jaartje erbij en wordt ik 66. Het leven is wel als een route dus.................Route 66! Deze legendarische route loopt van Chicago naar Los Angeles maar bestaat officieel niet meer.
Toch wordt de route door veel horeca, tankstations en souvenirwinkeltjes en stadjes in stand gehouden. Voor veel mensen is de route - die langs een fors deel van de Amerikaanse cultuur (denk ook aan de Dust Bowl) trekt - een enorme inspiratie om een vakantie aan te spenderen.

Binnen de muziekwereld is Route 66 bijna wel synoniem aan Rock & Roll. Dat beeld is voor de eeuwigheid gecreëerd door de film Easy Rider uit 1969. 
Een roadmovie die een onwaarschijnlijke cultstatus heeft bereikt en zich voor een deel afspeelt op de oorspronkelijke Route 66.


Voor het zover was waren al heel wat Rock & Roll artiesten geweest die deze legendarische route hadden bezongen. Verreweg het bekends is het nummer Route 66 wat door jazzmuzikant Bobby Troup kort na de oorlog is geschreven. 
Nat King Cole maakte er met zijn trio in 1946 als eerste een hit mee. Hoewel we ook de tijdgeest in acht moeten nemen is het - ondanks muzikaal zeer knap uitgevoerd - een vrij brave brave versie.
Er volgende nog vele - doorgaans nog bravere - versies van verschillende artiesten die dit gezongen reisgidsje wisten te omarmen. 
In 1961 kwam de eerste stap dat Get Your Kicks On Route 66 wat meer kick kreeg met de versie van Chuck Berry. 
Voor The Rolling Stones was deze versie genoeg inspiratie om in 1964 ook een kansje te wagen met een zeer geslaagde versie als resultaat. Het gitaarwerk is - zeker voor die jaren - snedig en pittig. 

Toch werd het geen hit terwijl The Stones toch al in de lift zaten. Alleen in Australië liepen ze een beetje warm en verder was het lauw, lauw.
Waarschijnlijk is dit de reden dat de heren het live nauwelijks gespeeld hebben. Slechts een 70 tal keren hebben The Stones het nummer live gespeeld.
Zelf heb ik redelijke collectie live materiaal van The Stones en ik kom ook maar tot slechts één live uitvoering van Route 66.
Deze staat op de prima 3LP set No Security. San Jose '99 die in 2018 verscheen in de From The Vault serie. 
 
Ik vier m'n verjaardag helaas in quarantaine omdat ik Corona heb. Het zorgt er wel voor dat ik zonder dat iemand zich er aan stoort lekker mee kan blèren met The Stones:

Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
Well, get your kicks on Route 66
Well, get your kicks on Route 66 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten