donderdag 19 mei 2022

Pete Townshend

Deze rocker en gitarist van The Who wordt er vandaag 77. Veel mensen denken bij Pete gelijk aan het in elkaar slaan van gitaren en aan Tommy. Het vernielen van gitaren zien we maar even als een jeugdzonde in een creatieve zoektocht.

Tommy kunnen we moeilijk zien als een jeugdzonde. Tommy zag in 1969 het levenslicht en is een geniale rockopera en is zelfs heden ten dagen nog een benchmark. Na het succes van Tommy had Townshend de smaak te pakken en startte hij het project Lifehouse. Dat is nooit helemaal van de grond gekomen en van "de restjes" is het succesvolle album Who's Next gemaakt. Nummers van de album horen we nog dagelijks op de TV als intro bij de diverse Amerikaanse politieseries.
Lifehouse was wellicht ook een succes geworden, maar Townshend is nu eenmaal een perfectionist die zelfs met een perfect resultaat nog niet tevreden is.

Toch bleef het bij Townshend kriebelen en zo kwam The Who in 1973 met de rockopera Quadrophenia. Net al bij de opera Tommy is ook hier disfunctioneren weer een belangrijk thema. Ook deze opera mogen we zien als de vele hoogtepunten die The Who heeft weten te bereiken.

Formeel bestaat The Who nog maar hebben meermaals een adempauze gehouden. Niet zo gek want als het om creativiteit gaat is Townshend een zeer veeleisende muzikant. Zeer veeleisend! Logisch dat collega's dan zo nu en dan even een break willen.

Townshend heeft met The Who 12 studio albums gemaakt en maar liefst 16 live albums. Uit die laatste categorie is Live At Leeds (1970) een meesterwerk en nog steeds een inspiratie voor veel bands hoe je een live album moet maken.

Naast zijn bijdrage aan The Who heeft Townshend zeven solo album gemaakt en 10 (!!!!) solo live albums.
Het solowerk van Townshend is zeer divers. Zo is de musical The Iron Man uit 1989 met oa John Lee Hooker en Nina Simone totaal niet te vergelijken met het album White City: A Novel.
Het laat echter wel de reikwijdte van Townshend zien en dat creatieve grenzen voor hem niet bestaan.

Briljante artiest!

Pete Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten