zondag 1 mei 2022

Pearl Jam - MTV Unplugged

De opnames van deze Unplugged zijn van het voorjaar 1992, maar het duurde maar liefst tot 2019 voor een officiële release beschikbaar kwam. Inmiddels waren er al wel de nodige bootlegs en grijze versies verschenen. Bizar hoeveel van die mistige handel er is rond een band als Pearl Jam. Vage labels en dan weer nog vagere labels die vage labels imiteren.

Dat kan natuurlijk eenvoudig voorkomen worden door gewoon op tijd van een dergelijk concert een officiële release uit te brengen. Als dat niet gebeurd krijg ik altijd een beetje jeuk. Moet er dan eerst geld verdient worden via een grijs circuit en daarna nog een keer met officiële releases?

Helemaal begrijpen doe ik het dan ook niet en als je iets niet begrijpt heeft het doorgaans met geld te maken. Dat neemt niet weg dat vanaf 2019 er officiële releases zijn. 

Voor de vinyl liefhebber in eerste instantie een Black Friday RSD 2019 editie. Uiteraard in een te kleine oplage (14.000) en de zoveelste keer dat ik mij erger aan het verschijnsel RSD. In dit geval extra want blijkbaar eerst cashen via het grijze circuit, dan via RSD en dan nog een keer gewoon............... Tsja zolang fans het pikken en menig Pearl Jam fan lijkt toch een beetje een melkkoe te zijn.

Gelukkig is het album inmiddels goed verkrijgbaar en met wat zoeken zelfs voor onder de 20 Euro. Je hoeft geen groot Grunge of Pearl Jam fan te zijn om deze MTV Unplugged toch een heerlijk album te vinden.

Het legendarische debuut Ten uit 1991 is hofleverancier voor deze Unplugged en is aangevuld met het nummer "State of Love and Trust" wat we kennen van de film Singles.
Het album Ten en deze Unplugged mogen eigenlijk niet ontbreken in een beetje muziekcollectie. Het is toch de geboorte van een van de beste Grunge bands die inmiddels al weer ruim 30 jaar aan de weg timmeren.

Op dit album het begin van de carrière van deze mannen en dus nummers als "Porch", "Alive!" en het geweldige "Black". 

Energie, stevig, intens..............smullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten