zondag 20 februari 2022

Girl From The North Country

Als het zo stormt als de afgelopen dagen en de komende dagen gaat doen is binnen plaatjes draaien geen slecht idee. Er zijn genoeg nummers met storm als thema maar één nummer steekt er bij mij bovenuit als het om hard waaien en kou gaat: Girl From The North Country van Bob Dylan..
 
The Freewheelin' Bob Dylan
Het verscheen voor het eerst op het briljante album The Freewheelin' Bob Dylan uit 1963. Een heerlijk Folk album met hier en daar wat Blues invloeden. Op zijn debuut album een jaar eerder leunde Dylan nog vrij fors op composities van anderen. Op The Freewheelin' horen we niet alleen een Dylan zingen en spelen die in een jaar zich enorm heeft ontwikkeld maar ook de woordenkunstenaar is definitief opgestaan.
Op dit album klassiekers als  "Blowin' In The Wind", "A Hard Rain's A-Gonna Fall" waarmee Dylan zich als ongeruste protestzanger definitief een plek veroverde.
Op dit album vinden we ook het prachtige "Don't Think Twice, It's all Right" wat een van de meeste gecoverde nummers van Dylan is.
En op The Freewheelin' Bob Dylan mijn favoriete "blijf maar binnen liedje":
Het nummer is onwaarschijnlijk vaak gecoverd en zelf Dylan nam het in een geheel andere setting nog keer op voor een regulier album. Dat was in 1969 en Dylan vertolkte het samen met de grote Johnny Cash en dit sublieme duet verscheen op het album Nashville Skyline. De naam van het album en de bijdrage van Cash zijn natuurlijk een spoiler alert van de bovenste plank: Country Album!
Het album kreeg geheel terecht veel lovende kritieken. Toch waren niet alle fans even happy. Dylan had al eerder "verraad" gepleegd om als Folkie ineens met een Stratocaster op het podium te verschijnen.
Sommige Folk fans bleken ook Rock fan te zijn maar nog eens een switch naar Country was voor sommige fans een te ingewikkelde stap.
 
Nashville Skyline
Zelf heb ik een zeer brede muzieksmaak en artiesten die grenzen opzoeken en experimenteren hebben bij mij sowieso een streepje voor.
Overigens als we in de muzikale achteruitkijkspiegel kijken kunnen we gerust stellen dat het album Nashville Skyline een mijlpaal is geworden en briljante Dylan klassieker.
Met dit pleurisweer The Freewheelin' Bob Dylan en Nashville Skyline maar eens uit de kast getrokken. Het ziet er niet naar uit dat ik zo nog ga wandelen of fietsen dus ook drie albums met daarop heerlijke cover van Girl From The North Country.
 
Stills & Collins – Everybody Knows
De mislukte liefde tussen Stepen Stills en Judy Collins heeft schitterende muziek opgeleverd. Vooral uit de met tranen doorweekte mouwen van Stephen Stills. Draai het album Crosby, Stills & Nash (1969) nog maar eens. Staan toch een paar heftige tranentrekkers op. Gelukkig heelt in de geval de tijd alle wonden en enkele jaren geleden zochten Judy en Stephen elkaar op en maakte deze heerlijke plaat.
Op dit album een aantal heerlijke eigen composities maar ook een aantal covers waaronder "Girl From The North Country". Beide waren tijdens de opnames de 70 al ruim voorbij, maar ze zetten toch een prima album neer en de versie van "Girl From The North Country" mag er zijn!
 

Neil Young - A Letter Home
We kunnen Bob Dylan best wel als eigenzinnig bestempelen. Toch wordt hij door Neil Young "verslagen" als het om geëxperimenteer  gaat met diverse muziekstijlen. Ik geloof dat Neil alleen nog geen K-Pop plaat heeft gemaakt. Zeg het niet tegen hem want voor je het weet zitten we opgezadeld met een oorwurm van een zomerhit.
Neil vertolkt vooral eigen materiaal maar heeft in 2014 een opmerkelijk experiment gedaan. Op het album A Letter Home spreekt hij een bericht in aan zijn moeder en neemt hij een dozijn nummers op van artiesten die hij bewonderd. 
Zo ook het nummer "Girl From The North Country". Niet zo'n een heel geweldige cover. Dat heeft alles te maken met de speciale opnametechniek. Het album is namelijk opgenomen in een Voice-o-Graph. Dit opnameapparaat heeft de vorm van een telefooncel. Vroeger kon je in zo'n apparaat een opname maken die dan op een plaatje werd gesneden die je dan naar je geliefde kon sturen. Ieder snapt dat de kwaliteit wat te wensen overlaat. Toch beschouw ik A Letter Home als een gewenst experiment maar de plaat ziet zelden de speler.
 
Joe Cocker - Mad Dogs & Englishmen
Dit was een van mijn eerste LP's en is nog steeds een van mijn favoriete live albums. Opnames zijn van 1970 en gemaakt in de legendarische Fillmore East (NY). Uiteraard een hoofdrol voor Cocker maar zonder ceremoniemeester en bandleider Leon Russell was deze tournee nooit een dergelijk succes geworden. 
Een van de vele hoogtepunten van het dubbel album wat deze tournee heeft opgeleverd is het duet van Joe en Leon van "Girl From The North Country". De band krijgt even adempauze en Joe en Leon toveren een van de fraaiste versies van dit nummer tevoorschijn. Schitterend!
 
Geweldige muziek allemaal waarmee de vraag wie is dan dat meisje uit het noorden nog niet is beantwoord. Ik heb eens ergens een naam (van een bekende) gelezen maar kom daar nergens een bevestiging van tegen. Wie het weet mag het zeggen maar dan wel graag met een bron vermelden.
Dat neemt niet weg dat het ook geheimzinnig mag blijven want kennen we niet allemaal een meisje (of jongen) uit het noorden?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten