maandag 21 februari 2022

The Weathermen

Het weer bepaald de laatste dagen in heel hoge mate de muziek die op de draaitafel beland. Nu de Olympische spelen achter de rug zijn en ook de Corona zich aan het terug trekken is heeft Het Weer op dit moment maar weinig concurrentie. Eigenlijk alleen de zeer gespannen situatie in en rond Oekraïne komt boven het weer uit.

Over Oekraïne ga ik niet veel zeggen. De VS heeft ons al een keer eerder een oorlog ingekletst en zonder paranoia te worden vertrouw in geen enkele wereldleider als het om dit soort zaken gaat.
Gezond wantrouwen is normaal al een handig stukje gereedschap, maar als het om dit soort zware dossiers gaat een absolute voorwaarde.

Dus dit keer gewoon lekker een praatje over het weer en waar je deze dagen ook binnenkomt gaat het daar over. Bij het pompstation, bij de bakker en in de wachtkamer van de tandarts. Daar moest is zelfs even iemand gerust stellen dat het de wind was en niet een nieuw speeltje van de beksmid. Eigenlijk vind ik dat in de wachtkamer van de tandarts standaard de eerste zes albums van Led Zeppelin op herhaal stand gespeeld moeten worden. En dat op en niveau dat boren en gegil van patiënten niet meer hoorbaar is. Misschien kan je het dan niet meer met elkaar over het weer hebben, maar het geluid van tandartsboren en gillende kinderen kan ik echt niet verdragen.

Op een dag als vandaag was het logisch geweest een plaat uit te zoeken met Stormy Monday. Twee jaar geleden hadden we ook zo'n maandag met storm en toen kwam op deze blog de schitterende versie van Stormy Monday van The Allman Brothers At Fillmore East al ruim onder de aandacht. Wereld plaat en nog steeds een referentie als het om live albums gaat.

Vandaag eens aandacht voor een gekkigheid welke met de weerman te maken heeft. Het is - met wat zoeken - te vinden op de twee LP's die in de box A Letter Home van Neil Young zitten.
Beide LP's bevatten dezelfde muziek waarbij één van de platen gelijk is aan de losse LP die te koop is en bij het tweede exemplaar gaat het om een audiofiele versie. 

Grappig detail is dat de tekst die in de uitloopgroeven staat gekrast voor beide platen verschillende is. Het album begint met een gesproken brief van Neil aan zijn overleden moeder. In dat bericht ruim aandacht voor The Weathermen.

We zien de weerman dan ook terug tussen de uitloopgroef. De standaard LP (TMR-261) bevat de tekst We Do Need A Weathermen. Op de de audiofiele versie kunnen we dan weer lezen dat Neil dikke maatjes met hem is: Shakey And The Weathermen.

Handig om te weten dat Shakey een van de schuilnamen is van ome Neel. Grapjes als teksten tussen de uitloopgroeven zijn natuurlijk alleen mogelijk op vinyl. Ook hier staan CD en Spotify weer hopeloos met 10-0 achter.
Toch zijn weerman graveringen tussen een uitloopgroef allemaal klein bier in vergelijk met wat het weer de laatste dagen heeft aangericht. Door de stormen zijn er duizenden en duizenden mensen in de problemen. Ik ken iemand die schadeafhandeling doet en die wordt al dagen getrakteerd op een lawine aan trieste verhalen.
Om het met wat pech (en vooral doorgesnoven wereldleiders) maar niet over Oekraïne te hebben als het daar losbarst.

Toch is het - tevens kijkend naar de problemen in deze wereld - niet slecht de brief van Neil aan zijn overleden moeder er nog eens bij te pakken. Bedoeld hij nu echt The Weathermen of is het stiekem een metafoor................

Geen opmerkingen:

Een reactie posten