vrijdag 31 december 2021

Odetta

Vandaag is het de geboortedag van Odetta die in 2008 overleed. Odetta werd geboren in Alabama maar groeide op aan de West-coast. Ze werd vooral bekend als muzikant en zangeres maar was daarnaast actrice en betrokken bij een groot aantal maatschappelijke projecten.
 
Odetta speelde vooral Folk met zo nu en dan stevige traditionele Blues invloeden. Veel nummer die zij vertolkte zijn gericht op ongelijkheid en misstanden in de maatschappij. Haar geweldige stem was een perfect vervoermiddel voor de boodschap die ze in veel van haar teksten stopte.
 
Bob Dylan heeft zich meermaals zeer lovend over Odetta uitgelaten en er zijn zelfs quotes van Dylan dat hij mede door Odetta voor Folk muziek is gevallen. 
De appreciatie was overigens wederzijds en in 1965 bracht Odetta een ode aan Dylan in de vorm van het album  Odetta Sings Dylan. Een album dat iedere Folk en Dylan liefhebber toch minimaal één keer gehoord moet hebben.
Nummers als "Don't Think Twice, It's Allright", "Mr Tambourine Man" en "The Times They Are A Changin'"   doen het altijd goed als Dylan cover. Persoonlijk vind ik vooral het nummer "With God On Our Side" echt schitterend vertolkt. Naast de schitterend stem van Odetta valt ook het warme gitaarspel op. Bizar goed gedaan!
 
Het nummer is zelfs nu nog steeds een heerlijke aanklacht tegen een ieder die verdwaalt is in zijn eigen gelijk en dat gelijk vooral wil halen met behulp van oorlog. 
Het nummer is overigens inspiratie geweest voor Time Rice om de teksten te schrijven voor de Rock Opera Jezus Christ Superstar.

Totaal heeft Odetta een 18 reguliere studio albums gemaakt en uiteraard de nodige live albums. Ook zijn er postuum een aantal albums van haar uitgekomen en een aantal niet te versmade verzamelalbums.
 
Een van de mooiste vertolkingen van Odetta is waarschijnlijk toch de "Spiritual Trilogy". Heerlijke Folk ondergedompeld in Blues en Gospel. Daarnaast is het vooral een een uitmuntende medley van traditionele songs die terug gaan van voor de Amerikaanse Burgeroorlog toen slavernij nog een gewoon iets was.

Een heerlijke eigenwijze tante die voor velen een inspiratie was en een schitterende catalogus aan ons heeft nagelaten.

Odetta!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten