zondag 19 december 2021

Mijn 2021 albumlijstje

Lijstjes zijn natuurlijk de meest onbenullige bijzaken van het leven die je maar kan bedenken. Een hitlijst is natuurlijk niks mis mee want die is gebaseerd op daadwerkelijk verkopen en streamings.
Lijstjes als de beste gitarist, de beste Blues Rock band en het beste country album barsten natuurlijk uit hun voegen van de subjectiviteit. Lijsten zoals de Top2000 waar iedereen invloed kan hebben op het resultaten worden dan ook nog eens overspoeld door fanclubs.
 
Dat alles maakt lijstjes er niet minder leuk om want het is ook altijd heerlijk voer voor discussie. Daarom hier mij 10 favoriete album die in 2021 zijn uitgebracht.
 
1. Christone "Kingfish"Ingram - "662" 
Hoewel Lucinda op slechts enkele meters volgt is dit tweede album van Kingfish voor mij zonder discussie het album van het jaar. Moderne Blues van de bovenste plank.


2. Lucinda Williams - Lu's Jukebox Vol 3: Southern Soul
Met een heerlijk rauw randje brengt Lucinda een geweldige ode aan de muziek die in het zuiden van de VS is ontstaan.


3. Neil Young - Carnegie Hall 1970
De bootleg die eindelijk geen bootleg meer is. Een geweldig solo optreden van Neil en een setlist om duimen en vingers bij af te kluiven.


4. Joe Bonamassa - Time Clocks
Joe heeft inmiddels een enorme rij live albums gemaakt maar dit is toch al weer z'n 15e studioalbum en de sleet zit er nog lang niet op. Blues Rock zoals Blues Rock hoort te zijn.


5. Neil Young - Way Down in the Rust Bucket
Vier platen lang speelt Nel met zijn bekende begeleidingsband de pannen van het dak. Opnames zijn van 1990 maar werden dit jaar pas uitgebracht.


6. Curtis Salgado - Damage Controle
Helaas nog niet op vinyl want de energie die van dit album stap is geweldig. Heerlijke Blues met vleugjes Rock. En wat is Curtis toch een geweldige zanger.


7. Cedric Burnside - I Be Trying
Wellicht een van de beste Country Blues platen die er ooit gemaakt is. Klassieke Blues om een heerlijk frisse moderne wijze gebracht. Smullen!


8. Van Morrison - Latest Record Project, Volume 1
De lockdown bijdrage deze knorrige legende. Drie platen vol met briljante muziek, maar de teksten zullen hier en daar  voor wat gefrons zorgen.


9. Nathaniel Rateliff & the Night Sweats - The Future
Beetje lastige titel met wat er allemaal in de wereld gaande is. Aan de andere kant is het een perfect album om alle zorgen even te vergeten. Een perfecte mix van Blues, Soul, Folk en Rock 3n die heerlijke stem van Nathaniel.


10. Lucinda Williams - Lu's Jukebox Vol 3: Bob’s Back Pages
Met als ondertitel A Night of Bob Dylan Songs brengt Lucinda een fantastisch eerbetoon aan Bob Dylan. Uiteraard neemt Lucinda niet de voor de hand liggende nummers. Een van de betere albums waar een artiest uitsluitend nummers van Dylan zingt.

 
Volgens mij wel een mooi lijstje. De nummers 2 t/m 10 is een beetje een momentopname. Die vind ik eigenlijk allemaal wel even goed. De nummers 1 en 2 steken er wat mij betreft echter ver bovenuit.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten