vrijdag 17 december 2021

Lucinda: Southern Soul

Van de week kocht ik van Lucinda Williams haar kerstplaat die recent is uitgegeven. Deze is onderdeel van de serie Lu's Jukebox. Eerder had ik al uit deze serie het album met Bob Dylan covers aan mijn collectie toegevoegd.
Om portokosten bij het kerstalbum te voorkomen moest ik nog een album uitkiezen.......... Altijd fijn zo'n smoes.

De keuze is gevallen op een ander album uit deze serie en wel het album Southern Soul. Na drie luisterbeurten klopt dit album bij mij stevig op de deur om mijn favoriet van dit jaar te worden.
Lucinda neemt ons mee op een muzikale reis van Memphis to Muscle Shoals wat tevens de subtitel van dit album is.

Lucinda vertolkt op eigenzinnige wijze een elftal nummers die voornamelijk hun oorsprong hebben gevonden in het zuiden van de VS. De Mississippi is wellicht ook de rijkste bron aan muzikale inspiratie in dit deel van het heelal.
 
Wie iets ouder is zal een aantal originele versies probleemloos herkennen en wellicht van voor tot achter meezingen. Lucinda geeft echter een geheel eigen draai aan de nummers waardoor je sommige nummers pas na een paar luisterbeurten zal herkennen.

Wel direct herkenbaar is "Games People Play" wat oorspronkelijk een hit was van Joe South. Die had daar in 1969 een hit mee en we herkennen nog wat heerlijk naweeën van de Psychedelische Rock. De tekst van dit nummer mag dan ruim 50 jaar oud zijn maar is actueler dan ooit. Luister maar eens goed.......

De meeste van ons zullen ook het nummer "Ode To Billie Joe" vrij vlot herkennen. Oorspronkelijk een hit van de Bobbie Gentry. Een treurig verhaal verpakt in één enkel liedje. Het origineel uit 1967 met de violen op de achtergrond maken er ook een echte Country tranentrekker van. Bobbie Gentry was een prachtige en vooral nette verschijning en ook haar zang was altijd keurig. Voor Lucinda een kansloze opgave om zo'n nummer na te gaan maken en het wordt dan ook een versie met een heel rauw randje wat het trieste thema extra benadrukt. Net zoals op het album Car Wheels On Gravel Road trekt Lucinda je de Mississippi Delta in. Je staat als het waren langs de Tallahatchie.
 
Het nummer "Rainy Night in Georgia" is wellicht het bekendste nummer waar Lucinda op dit album gebruik van maakt. Het nummer is oorspronkelijk geschreven door Tony Joe White maar Brook Benton maakte er in 1969 voor het eerste een hit mee. 
Het nummer is veelvuldig gecoverd door Ray Charles, Hank Williams Jr, Otis Rush, George Benson en vele vele anderen. De versie van Cindy Crawford zal bij vele het meest fris in het geheugen zitten. 
De versie van Lucinda zal nooit zo'n hit worden maar voor de liefhebbers van kippenvel............ deze dus!

Niet alle gekozen nummers zijn in het verleden grote hits geweest en de overeenkomst zit veel meer in de geografische afkomst dan het commerciële succes. De kraamkamer van vele, vele muziekstijlen en onwaarschijnlijk veel mooie nummers.

Het album is een beetje een reis door de tijd, maar met je ogen dicht is het ook een beetje een reis door het zuiden van de VS. Het is verder een heerlijk eerbetoon aan al die geweldige muziek die daar gemaakt is.
Niet zo gek dat kort na het verschijnen deze zomer het album op nummer 1 stond in de Billboard Blues 100.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten