woensdag 29 november 2023

John Mayall 90 jaar!

Deze legendarische Bluesartiest wordt vandaag 90. Een lekkere leeftijd als je bedenkt dat Mayall nog steeds een paar keer per week op het podium staat en vorig jaar nog een nieuw album uitbracht.
Mayall mag toch wel gezien worden als de belichaming van de Britse Blues. Uiteraard bekend van zijn Bluesbreakers die een geweldige opstap zijn geweest voor een eindeloze rij bluesartiesten.

We pakken er even een paar uit:
Peter Green, Jack Bruce, John McVie, Eric Clapton, Mick Fleetwood, Mick Taylor, Walter Trout, Harvey Mandel en Larry Taylor. Vele vele meer maar duidelijk is dat The Bluesbreakers in ieder geval een sterke verbinding hebben met bands als Fleetwood Mac, Cream en Canned Heat. 

Mayall is niet alleen verantwoordelijk voor de doorstroom van veel muzikaal talent, maar heeft zelf een enorme discografie bij elkaar gespeeld. Een kleine 40 studio-albums en ook een kleine 40 live-albums zijn voor de fans beschikbaar. Daarboven een groot aantal compilaties en een schitterende CD box met maar liefst 36 (!!!) CD's.
 
Mayall speelt vooral gitaar maar is multi-instrumentalist en kan uitstekend uit de voeten achter een piano of orgel en krijgt uiteraard veel waardering voor zijn skills op de mondharmonica. Daarnaast is Mayall componist en producer en - de anekdotes van oud bandleden onderschrijven dit - geeft John niet graag iets uit handen en doorgaans is Johns wil ook Johns wet.

Hoewel Mayall met "Room To Move" een hit had is hij daar nooit mee bezig geweest. Mayall gaat vooral voor albums en doet dat al 57 (!!) jaar. Schitterende en vooral zeer indrukwekkende carrière en Mayall kunnen we gerust beschouwen als de bluesbaas van alle Britse bluesbazen. Een Bluesbaas die het liefst met andere bluesbazen op het podium staat.
Hopelijk gaat deze Britse blueslegende ondanks zijn leeftijd nog een paar keer lekker los op de plek waar hij het liefst te vinden is: het podium!
 
As iemand 90 wordt mogen er wel twee plaatjes uit de kast worden gehaald. Toch?

John Happy Birthday!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten