zondag 8 augustus 2021

In The Year Of The Cat

Niet een heel jaar maar het is vandaag wel Kattendag. Ik ben gek op katten maar dit soort dagen zijn natuurlijk flauwekul. Ik gebruik de kalender van speciale dagen dan ook uitsluitend om eens een album uit de kast te trekken wat op de achtergrond is geraakt.
 
Kattendag is wat mij betreft een mooi moment om deze klassieker uit 1976 eens uit de kast te halen. Het was het zevende album van Al Stewart en in alle opzichten een heel belangrijk moment in zijn carrière. 
Net overgestapt naar een andere platenmaatschappij en dan zo'n wereldsucces scoren moet toch wel een heerlijke opluchting zijn geweest.

In de VS haalde het album op z'n sloffen Platina en het album was een groot succes. Ook kwamen een aantal hits van dit album. De nummers "On The Border" en de titelsong "In The Year Of The Cat" werden beide een hit en vertoeven nog steeds in de Top2000.

Het album In The Year Of The Cat is dan ook laagdrempelig Pop Rock met de nodige Folk invloeden.
Later is Stewart ook meer en meer de Folk kant opgegaan. Commercieel misschien geen briljante zet maar liefhebbers van dit genre heeft hij meermaals getrakteerd op een heerlijk Folk album.

Het album Sparks of Ancient Light uit 2008 is een duidelijk voorbeeld van een album dat net zo lekker klinkt als In The Year Of The Cat maar net wat meer Folky is.

Het is beslist de moeite om wat werk van Al op te zoeken wat hij in deze eeuw heeft gemaakt. Prima zanger, goede gitarist en uitstekende songwriter met regelmatig aandacht voor voor maatschappelijk aspecten.
Al vind dat z'n platen niet zomaar in een hoes gestopt moeten worden. Nagenoeg alle ontwerpen van de hoezen van zijn albums zijn geweldig om te zien en soms heerlijke zoekplaatjes.

Zelf heb ik van het album In The Year Of The Cat de Spaanse versie met als titel El Año Del Gato. Muziek is precies hetzelfde maar in Spanje werd in die jaren de titel van het album in het Spaans vermeld.

Prima album om Kattendag mee te beginnen. Koffie erbij, kat op schoot...........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten