zaterdag 21 augustus 2021

10cc - Deceptive Bends

Gister met een andere muziekliefhebber wezen duiken. Twee indoor-duiken gemaakt in Todi (België) en onderweg veel relatief (deze eeuw) nieuwe muziek de revue laten passeren. Zo kwamen Dewolff en Cage the Elephant voorbij, maar ook de nieuwe van John Mayer verwende onze oren.

Oren zijn voor veel mensen met duiken wel een dingetje en als je van muziek houdt goed opletten dus! Bij de koffie maar een plaat gepakt met een stevige associatie met duiken. Voor mij is er één albumhoes die dan ver, ver bovenaan staat namelijk het vijfde album van 10cc.

Deceptive Bends mag dan het vijfde album zijn het is ook het eerste album nadat een groot deel van de band was opgestapt.  Lol Creme en Kevin Godley waren het niet eens met de koers van de band en gingen hun eigen weg. Het album had dan ook zomaar Deceptive Bands kunnen heten. De grappen dat het dan ook nog maar 5cc zou zijn waren dan ook talrijk in die dagen.

Toch wisten "achterblijvers" Graham Gouldman en Eric Stewart in 1977 een heel puik album neer te zetten. Van het album werden drie singels getrokken waarvan "The Things We Do for Love" het heel erg goed deed in de hitlijsten.

Het uitgeklede 10cc heeft uiteindelijk zeven studio-albums gemaakt. De band heeft twee keer een adempauze gehad.
Formeel bestaat de band nog wel maar van de oorspronkelijke oprichters is alleen Graham Gouldman nog over en grote successen van vroeger hoeven we niet meer te verwachten.

Bloody Tourists uit 1978 was de opvolger van Deceptive Bends en werd tevens het grootste succes van 10cc.
Beide hoezen zijn ontworpen door Hipgnosis. Deze Londonse designstudio stond in die jaren (1968-1983) garant voor een groot aantal schitterende albumhoezen.
Hipgnosis deed vooral opdrachten in de wereld van de Progressieve Rock en ontwierpen hoezen voor oa Pink Floyd, ELO, Alan Parsons, Genesis en Yes. Ook bands als Led Zeppelin en Wings waren vaste klant bij Hipgnosis.

Schitterende hoes en een heerlijk album om de zaterdag mee te beginnen............ Koffie?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten