vrijdag 14 juli 2023

Woody Guthrie

Het is vandaag de geboortedag van Woody Guthrie. Woody werd op 14 juli 1912 in Oklahoma geboren en stierf al op vrij jonge leeftijd. Toen Woody naar de Folk-hemel verhuisde op 3 oktober 1967 was hij immers pas 55 jaar. Woody overleed aan de ziekte van Huntington(erfelijke hersenaandoening).
Woody mag dan al jaren in de hemel zijn hij is nog steeds de belichaming van de ontwikkeling van de Amerikaanse Folk en nog steeds een inspiratie voor velen.
 
Om inzicht te krijgen in de volledige discografie van Guthrie mag je wel een task force inrichten. De eerste platen van Guthrie stammen uit het eerste jaar van de Tweede Wereld Oorlog. Dus van die breekbare 78 toeren platen. In die jaren werd ook niet alles netjes bijgehouden. 
Nagenoeg alle opnames van Guthrie uit de 78 toeren periode zijn later ook op normaal vinyl en zelfs CD verschenen.
Dat neemt niet weg dat verzamelaars graag een spaarvarken naar de slacht brengen om de inhoud te ruilen voor een 78 toeren Woody Guthrie plaat.
 
Woody heeft een zwaar leven gehad. Eenvoudig gezin wat regelmatig moest verkassen om in levensonderhoud te voorzien.
Woody verloor zowel een zus als een dochter door brand en ook bijna zijn vader. Dat alles niet in één incident maar drie losstaande gebeurtenissen!

Ondanks veel persoonlijke tragische gebeurtenissen koos Guthrie ervoor om in hoge mate zijn muziek te gebruiken om maatschappelijke aspecten aan de kaak te stellen. 

Om stil te staan bij de geboortedag van Woody vier toepasselijke albums uit de kast getrokken.

Woody Guthrie ‎– Woody Guthrie
Een compilatie album dat ook onder de titel Hard Travelin' is verschenen. Een dozijn Guthrie liedjes zoals alleen Guthrie dat kan.
Album verscheen een paar jaar voor zijn overlijden en de mono versie is enorm populair bij verzamelaars.


Bound For Glory - Sountrack
Het levensverhaal van Woody wordt in deze film uit 1976 schitterend vertolkt door David Carradine. De film gaat vooral in op de volksverhuizing als gevolg van de Dust Bowl in de jaren voor de oorlog. Veel mensen trokken naar Califonia voor een beter leven.
Zo ook Woody. 
De film kreeg maar liefst zes Oscar nominaties, waarvan er twee werden gewonnen. Niet vreemd dat de gewonnen Oscars zijn voor het filmische en muzikale deel want de film is een feest voor de ogen en de oren.
Echt schitterend gefilmd (eerste film met steadicam) en sublieme soundtrack. Zelfs een ieder die Woody niet kent zal zich verbazen hoeveel bekende liedjes er langs komen.
Aan de binnenzijde van de schitterende klaphoes vinden we van Will Geer een indrukwekkende bijdrage. Geer was bevriend met Guthrie en ze waren regelmatig samen te vinden bij protesten.
Geer was ook de verteller op het geweldige album Bound For Glory - The Songs And Story Of Woody Guthrie uit 1956.

Bob Dylan - Bob Dylan
Op zijn debuut zingt Dylan "Song For Woody" als een waardering voor zijn inspiratie en Dylan verwijst vooral naar de absurde volksverhuizing. Bij het verschijnen van het debuut in 1962 kon niemand bevroeden dat Dylan een nog grotere inspiratie ging worden voor anderen dan Guthrie op dat moment voor Dylan was.
Het getoonde albums is en heruitgave van Dylans's debuut op paars vinyl.
 
Ry Cooder ‎– The Prodigal Son
Deze perfectionistische alleskunner zal zich beslist ook door Guthrie hebben laten inspireren. Op dit album uit 2018 vinden we het nummer "Jesus and Woody". Het is misschien wel het beste nummer van dit ijzersterke album. Het nummer gaat in op de polarisatie van de maatschappij en doet een oproep om tot elkaar te komen.
Het is geheel geschreven in de stijl van Woody Guthrie en RyCooder zingt dan ook: 

Yes I was a dreamer, Mr. Guthrie
And you were a dreamer to.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten