woensdag 12 mei 2021

Robert Zimmerman Plays Bob Dylan

Bob Dylan is op afstand de meest gecoverd single-artist. Uiteraard doen de Beatles beter, maar dat gaat niet om één enkele componist.
Dylan was nog maar net als liedjesschrijver begonnen en de covers vlogen hem al rond de oren. Soms hele albums zoals The Hollies sings Dylan.

Voor platenmaatschappij CBS een reden voor een knipoog. Op het album Bob Dylan's Greatest Hits wat speciaal voor de Europeese markt verscheen, stond in de linker bovenkoek in een rood vlak de tekst Nobody Sings Dylan Like Dylan.
Dat is natuurlijk een waarheid als een koe, maar je kan dat ook op twee manieren interpreteren. Dylan heeft immer zeer enthousiaste fans, maar er zijn ook genoeg muziekliefhebbers die zijn stem en zangkwaliteiten juist niet weten te waarderen.

Met de stelling Nobody Sings Dylan Like Dylan kan je nog wat verder spelen zullen ze bij Doxy gedacht hebben. Doxy is een vage Russische platenmaatschappij die in het publieke domein actief is.
Onder de titel  Robert Zimmerman Plays Bob Dylan brachten ze in 2013 een album uit met opnames uit 1962 en 1963.
Op zich een leuke vondst om zo de echte en artiestennaam met elkaar in verbinding te brengen.
 
Het album bevat outakes en demo's die niet gebruikt zijn bij de eerste twee officiële albums van Dylan. Sommige van deze nummers zijn al eens op bootlegs verschenen en op de officiële The Bootleg Series Volumes 1–3 (Rare & Unreleased) zoals in 1991 door CBS is uitgebracht.
Onder liefhebbers vond het album Robert Zimmerman Plays Bob Dylan toch wel zijn weg. Zo verscheen er in 2015 een re-issue door het eveneens Russische DOL. Wellicht is er een relatie tussen Doxy en DOL want in 2017 bracht Doxy nog een heruitgave uit. In 2019 bracht DOL een CD versie van het album uit.

Voor wie z'n geld niet wil uitgeven aan de kostbare officiële bootleg (vreemde tegenspraak) boxen - en toch iets meer van Dylan wil dan het standaard rijtje albums - is Robert Zimmerman Plays Bob Dylan toch wel een boeiend en vooral heel betaalbaar muziekdocument.
Daarnaast maakt de albumtitel het tot een erg leuke aanvulling voor de Dylan collectie in het jaar dat Robert 80 jaar wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten