zondag 9 mei 2021

Richie Furay

Vandaag doet deze oude rocker er een jaartje bij. Furay begon in 1964 bij de Au Go-Go Singers waar ook medeoprichter Stephen Stills z'n start maakte. Hoewel de naam van de groep anders doet vermoeden maakte het gezelschap (9 man!) vooral Folk Rock.
Slechts één album heeft de groep gemaakt en in de loop van 1965 kwam aan dit feest al weer een einde.
 
Stills en Furay roken echter een veel groter avontuur en in 1966 richten ze samen met Neil Young, Bruce Palmer  en Dewey Martin de Buffalo Springfield op.
Vanaf dag één was het een kruitvat maar toch werden er drie fantastische albums afgeleverd. Na het album met de toepasselijke titel Last Time Around uit 1968 was het al weer over met de pret.
Teveel creativiteit en teveel ego's per vierkante meter. Daar waar The Beatles beschikte over Epstein om de boel aan elkaar te lijmen, ontbrak het Buffalo Springfield helaas aan degelijk management.

Toch hoeven we niet te treuren want de breuk van Buffalo Springfield heeft door de jaren heen veel moois opgeleverd.
De avonturen van Stephen Stills en Neil Young zijn algemeen bekend, maar Richie Furay schudde ook nog even een knappe carrière uit z'n mouwen.

1968 was dan het einde voor Buffalo Springfield maar voor Furay was het ook de start van een andere legendarische band. 
Samen met Rusty Young, Jim Messina, Randy Meisner en George Grantham richten hij Poco op.
Eigenlijk was Pogo als naam voor de band voorzien maar dit bleek een stripfiguur te zijn en de tekenaar stond in het standje om lelijk te gaan doen.
Poco dus en deze band mag zonder meer gezien worden als de uitvinder van Southern California Country Rock.
 
Jim Messina had al een bijdrage geleverd bij Buffalo Springfield en zou later jaren lang albums maken met Kenny Loggins. Randy Meisner zou kort na de start bij Poco deze alweer verlaten en was hij een van de oprichter van Thea Eagles.
Het waren ook The Eagles die uiteindelijk de zogenaamde Southern California Country Rock commercieel optimaal wisten uit te nutten. 
 
Ik heb er al eerder over geschreven dat ik het opmerkelijk blijf vinden dat de Eagles zoveel populairder zijn geworden dan Poco. Je kan daar wel wat analyses op houden maar het blijft vooral jammer want het kan niet anders dat Eagles fans ook Poco zullen weten te waarderen.
 
Na zes studio albums verliet Furay het Poco gezelschap. Furay koos meer voor de creatieve vrijheid en maakte tussen 1976 en 2015 een achttal knappe studioalbums. Ook verscheen er een interessante verzamelaar en een live album onder de naam The Richie Furay Band Alive!
Naast deze soloprojecten maakte Furay een tweetal albums samen met J.D. Souther en Chris Hillman onder de naam Souther–Hillman–Furay Band. Prima albums en de eerste mag zelfs wel als een meesterwerk worden beschouwd.

Even drie "Furay-albums" uit de kast gehaald om deze zondag lekker te beginnen. De drie studioalbums van Buffalo Springfield even laten staan en deze heerlijke dubbel LP met daarop een fraaie compilatie.
Voor Furay;s bijdrage aan Poco heb ik de keus laten vallen op een geweldig live album. 
Bij Souther–Hillman–Furay Band is de keus niet zo groot en is de keuze gevallen op hun tweede album.

Richie Happy Birthday!
 
 
Richie Furay is overigens de schrijver van een van de mooiste liedjes namelijk "Kind Woman". Oorspronkelijk uitgevoerd door de Buffalo Springfield, maar het stond ook bij Poco regelmatig op de setlist en bij solo optredens kon Furay er niet omheen om dit schitterende nummer te spelen.

"Kind Woman"

I got a good reason for loving you
It's an old fashioned sign
I kinda get the feelin' like mmm you know when
I fell in love the first time.

Kind woman
Won't you love me tonight
The look in your eyes

Kind woman
Don't leave me lonely tonight
Please say it's all right

Remember once before you're hearing
The old folks say
Love's an ageless old rhyme
But now a days you know the sayin' depends so much on
The kind of woman that you find

Kind woman
Won't you love me tonight?
The look in your eyes

Kind woman
Don't leave me lonely tonight
Aah you say it's all right

Kind woman
Won't you love me tonight?
The look in your eyes

Kind woman
Don't leave me lonely tonight
Please say it's all right

Geen opmerkingen:

Een reactie posten