maandag 10 mei 2021

Les Dudek

Bij het grote publiek nauwelijks bekend en dat is toch wel een beetje jammer, Dudek is namelijk een uitstekende Bluesrock en Southern Rock muzikant.
Door collega's heeft hij door de jaren heen dan ook veel waardering gekregen en zo speelt hij mee op albums van Stevie Nicks, Cher, Boz Scaggs, The Steve Miller Band en The Allman Brothers.
Bij de Allmans speelt Dudek op het wereldberoemde (bekend van Top Gear) Jessica op akoestisch gitaar. 
Als je door dat soort lui uitgenodigd wordt om op een album mee te spelen kan je als muzikant echt wel een stukje spelen.

Naast zijn bijdrages als sessiemuzikant heeft Les Dudek een zestal solo albums gemaakt en één album met de The Dudek, Finnigan, Krueger Band. Dat laatste album ken ik niet, maar zijn solo albums zijn vooral Bluesrock en Southern Rock en regelmatig doorspekt met wat Jazz, Soul en Funk.
Daarmee heeft Les Dudek beslist een eigen stijl ontwikkeld en is het toch jammer dat hij niet zo mega productief is als het gaat om het maken van solo albums. Wat ieder album wat je van Dudek beluisterd smaakt toch naar meer.
 
Dit album bevat dan ook heerlijke muziek en ook wel een grappige hoes. De foto op de voorkant van de hoes met de tegengestelde zwaartekracht is van Bob Seidemann. Deze fotograaf was hofleverancier voor de The Grateful Dead en Janis Joplin. Daarnaast heeft Seidemann een hele rij legendarische hoezen op z'n naam staan. 
Zo zijn hoezen van On The Beach (Neil Young) en Even in the Quietest Moments (Supertramp) het werk van hem.
Niet alles wat Seidemann heeft gemaakt kon echter op positieve kritiek rekenen. Het album van Blind Faith met op de voorkant een topless tienermeisje kreeg immers de dubieuze "oorkonde" van een van de meest verbannen albumhoezen.
 
Best boeiend om het eens uitvoerig over dat album van Blind Faith te hebben, maar nu even genieten van Les Dudek. 
De eerste nummers op kant één beginnen met wat Funk invloeden maar door het album heen verschuift het naar wat meer pure Southern Rock. 
"Zorro Rides Again" is het een na laatste nummer van kant B en is heerlijk pittig gitaar- en slagwerk. Recht voor z'n raap Rock. Dat nummer kan gewoon mee met het betere werk van The Allman Brothers en Lynyrd Skynyrd.
Om te zorgen dat je als luisteraar na afloop niet staat te stuiteren krijg je met " I Remember" een rustige maar wonderschone cool-down.
 
Les Dudek...........helaas niet erg bekend in Nederland en dat is best jammer want wat is dit toch heerlijke, heerlijke muziek! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten