zondag 16 mei 2021

De Muur

Beslist een van de populairste albums van Pink Floyd. Deze grandioze Rockopera was het gevolg van de wens van Roger Waters om tijdens optredens meer afstand te hebben met het publiek.
Uiteindelijk gaat het verhaal over Pink die veel tegenslag in het leven heeft en geen connectie voelt met de rest van de maatschappij. Z'n leven voelt als dat van achter een muur........
 
Vaak wordt verondersteld dat het album The Wall te maken heeft met de val van de Berlijnse Muur. Dit - vanuit menselijk oogpunt gezien - monsterlijke bouwwerk ging pas in november 1989 tegen de vlakte. 
Het album van Pink Floyd was toen precies 10 jaar oud! 
Dat neemt niet weg dat door vele de muziek van Pink Floyd gekoppeld werd aan deze historische gebeurtenis.

Hoewel het verre van mijn favoriete Pink Floyd album is vind ik het concept briljant en eigenlijk is het album actueler dan ooit.
De polarisatie in de samenleving is voor een muur aan het zorgen waar die van Berlijn bij verbleekt. Mensen die enorm van de Corona-crisis profiteren en aan de andere kant van "de muur" mensen die nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.
Landen met vaccinatiemogelijkheden in overvloed en landen achter "de muur"" waar mensen al blij zijn als ze te drinken en te eten hebben.
Het conflict tussen Israƫl en de Palestijnen wat volledig de verkeerde kant uitgaat. Bizar dat een deel van dat conflict zich ook nog eens echt om een muur afspeelt.
Opsommen van alle muren die dagelijks in het nieuws zichtbaar zijn word je echt mega depri van.

Toch niet slecht om met dit briljante album op de achtergrond eens stil te staan welke muren we zelf kunnen afbreken in plaats van ze nog verder op te hogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten