zaterdag 29 mei 2021

B.B. King - Live In Cook County Jail

Wat een heerlijk live album is dit. Mogelijk is één van de live albums van B.B. King een tikkie beter. Live at the Regal uit 1965 wordt doorgaans als B.B. Kings beste live album beschouwd en is beslist een referentie als het gaat om Blues live albums.
Staat uiteraard in de kast maar ik heb op de een of andere manier een zwak voor gevangenisalbums en deze Cook County Jail doet zeker niet onder voor The Regal.
 
Zelf heb ik geen enkele behoefte om in een gevangenis te verblijven. Zelfs niet voor een weekend om het eens te beleven en al helemaal niet een gevangenis in de VS.
Teveel films, documentaires en nieuwsberichten geven een iets te consistent beeld dat een verblijf in de gevangenis in de VS verre van een pretje is.
Nu snap ik wel dat je daar niet voor je lol zit, maar ik ben toch groot voorstander dat we mensen in alle omstandigheden als mensen moeten blijven behandelen.
De vrijheid van iemand ontnemen en hem uit de maatschappij te halen om meer leed te voorkomen is prima. Dat hoeft niet in luxe, maar gevangen moeten in mijn ogen wel ten opzichten van elkaar beschermd worden. Daar is geen groot onderzoek voor nodig om te zien dat het daar wel aan mankeert.

Juist in die context is het bijna vervreemdend dat een wereldster daar een optreden geeft en de gevangen met elkaar van zo'n optreden genieten. 
Wereldkampioen onder de gevangenisalbums is natuurlijk Johnny Cash met meesterwerkjes uit Folsom Prison en San Quentin. B.B. King heeft er ook een paar op z'n naam staan en deze Live In Cook County Jail is om te smullen.

Wie liefhebber is van gevangenisalbums (er zijn er echt heel veel) en de Blues weet te waarderen kan niet om de Cook County Jail heen.
Het album is opgenomen op 10 september 1970 in dit enorme gevangenis complex in Chicago. Dagelijks zitten ruim 6000 gevangenen in dit complex en jaarlijks zien zo'n 100.000 gevangenen korter of langer de binnenkant van dit bizarre complex.

King speelde die zomerdag in 1970 met z'n band een heerlijke set met klassiekers als "Sweet Sixteen" en "The Thrill Is Gone".
Smullen voor Blues liefhebbers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten