maandag 22 april 2024

Earth Day 2024

Het is vandaag Dag van de Aarde. Aandacht voor - voorlopig toch - onze enige planeet die we tot onze beschikking hebben.
Als ik door m'n platencollectie ga zijn er wel wat platen die hier op aansluiten, maar geen ander album sluit zo goed aan als deze 3LP set van Neil Young. Zowel qua titel als qua nummers die op dit album te vinden zijn.
 
Het album is een registratie van concerten welke gehouden zijn tijdens een tournee in 2015 en het album verscheen op 17 juni 2016. 
Tijdens deze tournee werd Young begeleid door The Promise Of The Real.
 
Het is meer dan een indrukwekkende setlist en deze bevat nummers van Young's eerste album als wel songs van het toenmalig laatste album.
Zo vinden we op de setlist uiteraard het nummer "After The Goldrush" van het gelijknamige album. 
Voor de setlist werd vooral een stevige greep gedaan van het album The Monsanto Years wat kort voor deze tournee was uitgebracht.
The Monsanto Years is een conceptalbum en een stevige aanklacht tegen de landbouwmafia (een ander woord is lastig te bedenken). 
 
We vinden op Earth ook nummers van de albums Comes A Time, On The Beach, Ragged Glory, Sleeps With Angles en Landing On Water. Young stapt tijdens deze optredens dus door z'n hele carrière.
Alle nummers op dit album staan in relatie tot hoe zorgvuldig (of juist niet) we met onze Aarde omgaan.

Tussen de nummers zijn dierengeluiden hoorbaar om de boodschap van het geheel extra kracht bij te zetten. Bij een eerste luisterbeurt moest ik daar even aan wennen, maar het versterkt beslist de aandacht waar het bij dit album om gaat zonder dat het storend gaat werken.
 
Young helemaal in z'n element en een prima 3LP set en heel passend bij Aardedag........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten