woensdag 7 april 2021

4 Way Street

Zelden was de titel van een album zo treffend. In het voorjaar van 1970 was van de vier heren het succesvolle Déjà Vu uitgebracht. In de zomer die volgende ging het gezelschap op tournee, maar niet zonder zo'n beetje iedere dag ruzie te maken.

Alle vier waren ze bezig met een solo project. Vier projecten die ook alle vier succesvol zouden zijn. Maar de samenwerking als kwartet was een drama. Na de tournee had het gezelschap het ook echt helemaal met elkaar gehad en werd er een pauze van een paar jaar ingelast.

Ondanks het onderling gekibbel, dikke ego's teveel drugs is 4 Way Street een magistraal album geworden.
De opnames zijn voor een deel gemaakt in de legendarische Fillmore East (NY), The Forum (LA) en Auditorium Theatre (Chicago).

Het album bevat een akoestisch deel waar alle vier de heren het beste van zichzelf laten zien. Mooie werkjes "The Lee Shore", "On The Way Home", "49 Bye Bye's"en hits als "Teach Your Children".

Opvallend is dat het album diverse nummers bevat uit het solowerk van de heren welke op dat moment nog niet zijn verschenen. Beter had de titel van het album niet gekozen kunnen worden, want al die nieuwe nummers waren geen voorteken van een nieuw album van CSN&Y. Sterker het waren voorproefjes van vier zeer geslaagde solo albums.

Het tweede deel op dit album bevat een elektrische set en daar gaan Stills en Young zo lekker tegen elkaar tekeer. Het is altijd een heerlijke combinatie geweest als ze eenmaal staan te spelen, maar de zet ze niet samen in een kleedkamer of in een bespreking voor een nieuw albums, band of tournee. 

Los van "het gedoe" is 4 Way Street een schitterend album en viert vandaag haar 50e verjaardag.

Het album werd een mega succes en in de VS maar liefst viermaal platina.

In 1992 verscheen een Expanded Edition op CD met een aantal extra nummers. Speciaal voor Record Store Day (RSD) verscheen in 2019 een gelimiteerde 3 LP set met een aantal extra's.
Voor uitgaven van RSD ben ik wat allergisch omdat ik meer en meer zie dat handelaren populaire titels achter houden om later tegen extreem hoge prijzen te verkopen. 

De RSD versie heb ik dan ook lekker laten staan, maar ben uiteraard wel happy met de "gewone" dubbel LP.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten