maandag 15 maart 2021

Ry Cooder

Deze eigenzinnige perfectionist wordt vandaag 74 en alleen al over de enorme diversiteit aan muziek die Cooder heeft gemaakt kan je wel een paar boeken vullen.
Het is echt uniek hoe Cooder 50 jaar door een enorme waaier aan muziekstijlen is gewandeld.
Roots-Rock, Blues, Folk, Country,Jazz, Dixieland, Raggtime, Americana, Rythm & Blues, Bluegrass, Honky Tonk, Latin, Gospel en ik ga er vast nog een paar vergeten.
 
Cooder heeft slechts een 16-tal officiële albums gemaakt, maar dat is exclusief de enorme rij soundtracks met pareltjes als The Border, Paris Texas, The Long Riders, Alamo Bay en uiteraard de kraker Crossroads.

Daarnaast heeft Cooder een groot aantal albums gemaakt in samenwerking met anderen. Onder het grote publiek is vooral z'n samenwerking met de Buena Vista Social Club bekend. 
Bijzonder was ook de supergroep Little Village waar Cooder samen met John Hiatt, Nike Lowe en Jim Keltner een puik, maar wat ondergewaardeerd album heeft neergezet.

Verder heeft Cooder op een gigantisch aantal albums van anderen als sessiemuzikant gespeeld.
Zo speelde Cooder bij The Rolling Stones, Neil Young, Judy Collins, Taj Mahal, Marianne Faithfull, The Monkees, Randy Newman, Rita Collidge, John Lee Hooker, James Taylor, John Hiatt, The Cieftains, The Everly Brothers, Gordon Lightfoot, Arlo Guthrie, The Doobie Brothers, Eric Clapton, Van Morrison en vele vele anderen.

Als je door een dergelijke keur aan artiesten wordt gevraagd om mee te spelen op een album dan hoeven we niet uit te leggen dat we met een meesterlijke gitarist te maken hebben.
Overigens durf ik de stelling wel aan: een album waar Ry Cooder op meespeelt zal zelden een miskoop zijn.

Door de enorme diversiteit aan muziek die Cooder maakt valt het niet mee een tip te geven voor wie nog met Cooder aan de gang wil gaan.
Om een beetje overzicht te hebben van de carrière van Cooder kan je niet uit de voeten met een "the best of".

Mijn persoonlijke Ry Cooder top 5:
1. Paradise And Lunch - Heerlijke Roots Rock en Americana. 
2. Chicken Skin Music - Tex Mex en wat Blues en Country invloeden
3. Bop till You Drop - Swingende Rythm & Blues en Blues Rock
4. Into the Purple Valley - Blues, Folk, Americana
5. Ry Cooder (debuut) - Country Blues, Folk, Americana

Daarnaast is de soundtrack Crossroads voor iedere Blues liefhebber toch wel een must. Plak je aan dat rijtje nog het album Buena Vista Social Club heb je in zeven albums toch al een heerlijk overzicht wat deze alleskunner in z'n mars heeft.

Ry Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten