zaterdag 8 juli 2023

Jaimoe

Het is de koosnaam voor Jai Johanny Johanson die vandaag 79 jaar wordt. Jaimoe is een van de zes oprichters van legendarische Allman Brothers Band.
Jaimoe is na Gregg Allman en Butch Trucks het langst bij de band geweest. Van de oprichting in 1969 tot het laatste concert in 2014.
Alleen heeft Jaimoe in 1982 even een pauze gehad en heeft daardoor één studioalbum gemist. Op het album Brothers For The Road is het tevergeefs zoeken naar Jaimoe.
Overigens een wat minder album van de mannen en iets te pop en te weinig rock. Dus daar heeft hij niks aan gemist.

Jaimoe is een van de twee drummers waar de band altijd mee heeft gespeeld. Groot deel van de concerten was hij achter de drumkit te vinden, maar hij verzorgde ook ander percussiewerk en achtergrond zang.
Bij de Allman Brothers heeft hij dus alle grote successen meegemaakt maar ook de dieptepunten. Dieptepunten waren er helaas genoeg met dodelijk motorongelukken van Duane Allman en Berry Oakley. Echter ook de zelfmoord van Butch Trucks. De band was toen wel formeel gestopt, maar als je een halve eeuw muziek met elkaar hebt gemaakt gaat dat echt wel in je vezels kruipen.
Jaimoe is samen met Dickey Betts nog het enige levende lid van de oorspronkelijk zes oprichters van The Allman Brothers.

Naast de Allman Brothers zat Jaimoe achter de drums bij onder anderen Dave & Dave en Otis Redding. Dat laatste niet zo gek want ook Duane Allman was veel te vinden in die hoek van de muziekwereld.
Verder heeft Jaimoe even in Sea Level gespeeld. Een band van Chuck Leavell waar de nadruk wat meer de Jazz Rock lag.
Chuck Leavell heeft ook kort bij The Allman Brothers gespeeld maar kennen we natuurlijk vooral van The Rolling Stones waar hij sinds begin jaren 80 de vaste toetsenman is.

Na het opheffen van The Allman Brothers heeft Jamoe samen met Butch Trucks de band Les Brers gehad. Ze speelde vooral werk van The Allman Brothers, maar na de dood van Butch Trucks kwam ook hier een einde aan.
Begin 2020 speelde Jaimoe mee op het jubileumconcert ter gelegenheid van 50 jaar Allman Brothers.
Oud leden (dus niet alleen de oprichters) en zonen van oud leden zorgde voor een vol podium. Jong en oud dus en die mix zorgde voor een geweldige show.

Het concert was in de legendarische Madison Square Garden en bizar genoeg was het een van de laatste concerten voor dat de boel op slot ging door de Corona Crisis.
Jaimoe liet echter zien (deel van concert heb ik gezien) dat hij nog lang niet versleten is.

Inmiddels is een album verschenen van dit concert op DVD en CD maar helaas (nog) niet op vinyl. Zolang dat album er op vinyl nog niet is maar even een ander lekker concert van de Allmans.
Een concert met een geweldige uitvoering van In Memory Of Elizabeth Reed. Jazz en Blues met een scheutje Flamingo. Bizar complex en enorm knap. Wat is dit briljant en wat waren die gasten live toch goed! Brrrrr

Jaimoe Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten