donderdag 18 juni 2020

Koffie met Derek

De meeste van ons kennen nog wel die geweldige Unplugged serie van MTV. Dat was voor de tijd dat ze van die onnozele programma’s maakte over tiener-bruiden en meer van die real-live-diaree.
Maar een groot deel van de mensen laat zich graag vermaken door de ellende van een ander en dat verkoopt blijkbaar beter dan een optreden van een topartiest of band.
De laatste jaren zijn er nog wel Unplugged concerten gemaakt maar het staat toch op een laag pitje in vergelijk met de begin jaren 90 toen we keer op keer getrakteerd werden op een uurtje smullen.

Gelukkig zijn van heel veel unplugged optredens DVD's, CD’s en LP’s gemaakt.
In die jaren deden artiesten ook echt hun stinkende best om er wat moois van te maken. Soms tot het absurde.
Neil Young was niet tevreden over zijn optreden en is een tweede keer gegaan om dat recht te zetten. Niet dat het eerste slecht was, maar de eigenzinnige Neil heeft wat last van perfectie en competitiedrang. Want hoe je het ook wendt of keert de Unplugged concerten werden door de fans toch in een volgorde gezet.
Absolute winnaar is natuurlijk het Unplugged concert van Nirvana. Het was al geen flauwe band, maar die dag ontstegen ze alles wat ze tot dan toe gemaakt hadden.

Van Springsteen heb ik het altijd een beetje flauw gevonden dat hij zich niet aan het akoestische concept kon houden. The Boss plugde na één nummer de stekker in een plank en gaf vervolgens met z'n band (niet de E-Street) een “gewoon” elektrisch concert. Goed, heel goed. Ik heb de plaat ook staan en draai hem graag. Maar het is een gewoon goed live album en geen Unplugged.
Jammer want Bruce heeft genoeg prachtig akoestisch werk gemaakt.

In de top tien van Unplugged staan naast Nirvana ook zeker Pearl Jam, Alicia Keys en Mariah Carey. De laatste twee niet mijn smaak maar wie de Unplugged concerten wat objectief probeert te beoordelen zal toe moeten geven dat dit pareltjes zijn. Neil Young redt de meubelen met z’n tweede optreden om op die manier ook in de top tien te komen.
Had ik op CD maar heb helaas nog niet de vinyl versie.
Als iemand hem heeft liggen op vinyl en er vanaf wil? Ik heb ook een mooi ruillijstje!

Een ander waar ik inmiddels wel vinyl van heb ik Eric Clapton Unplugged. Ook goed voor een top tien plaats en tikje beter dan ome Neel.
Mooi, ingetogen en toch krachtig en met overtuiging gespeeld en gezongen. Zuiver gitaarspel en Clapton helemaal in z’n rol waar hij blijkbaar happy is. Lekker muziek maken en mensen blij maken.
Wel bijzonder blijft het dat het publiek bij het tweede nummer heel enthousiast gaat staan klappen: “Before You Accuse Me”. Toch een beetje triest liedje en ieder staat mee te klappen of het een feestnummer is.

Het concert is begin 1992 opgenomen in de Bray Studios. Eigenlijk zijn dat vooral filmstudio's maar iedere setting kan dus worden opgebouwd. Trouwens een prachtig gebouw aan de buitenkant. Net een wit kasteel en heeft ook wel wat van het witte huis. Binnen zijn veel films en TV series gemaakt maar ieder zal ook de buitenkant herkennen die ook regelmatig in films en series opduikt.
En prachtige setting voor een concert met een klein publiek om die maximale intieme sfeer te creëren wat voor 100% is gelukt.

Vier kantjes om te smullen.......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten