zondag 9 februari 2020

Carole King

78 wordt deze pracht artieste vandaag. Aanvankelijk was Carole vooral componiste. Dat ging haar goed af en vele grote artiesten hebben nummers van haar tot een hit gezongen.
Componeren deed ze in het begin van haar carrière samen met haar eerst echtgenoot Gerry Goffin.
Samen zijn ze verantwoordelijk voor een enorme rij hits uitgevoerd door de groten der aarden zoals The Everly Brothers en Aretha Franklin,
Zelfs The Beatles hebben meerder nummers opgenomen van dit duo en sommige van deze pareltjes zijn pas veel later boven water gekomen.
100en artiesten hebben nummers van King en Goffin opgenomen.

Vanuit het oogpunt als componisten en songwriters duo was het jammer dat het huwelijk tussen King en Goffin niet lang heeft geduurd.

Aan de andere kant heeft het King er toe aangezet om zelf als zangeres een carrière op te zetten.
Dat ging na een relatiebreuk die zowel impact had op haar privéleven als op haar leven als een professional in eerste instantie wat rommelig. Wie zo'n T-shirt in de kast heeft hangen snapt dat.
Na in de jaren 60 vooral te hebben gecomponeerd komt King in 1970 met haar eerste eigen album.
Het is beslist niet slecht maar het ontbrak King aan ervaring en mensen om haar heen hadden ook wel een stapje harder mogen lopen. Het album voelt een beetje als: We doen King een plezier ipv dat er vol voor wordt gegaan.
King liet zich niet uit het veld slaan want haar debuut album had voldoende potentie om voor een eigen carrière te gaan.
De opvolger was Tapestry en de…
……….de rest is geschiedenis. Wat een album!
In de VS zijn er minder dan 100 albums die de verkoopstatus diamant hebben gekregen. Het album Tapestry staat in dat indrukwekkende lijstje.
Daarnaast heeft dit album zo’n beetje iedere prijs (oa vier Grammy’s) gewonnen die er te winnen valt.
Dit was toen ik zelf net interesse in muziek kreeg ook een van de eerste albums die ik had. Ik kan alle teksten ook uyit m'n hoofd.
Als ik naar een onbewoond eiland wordt verbannen en maar 50 LP’s mee mag nemen zit Tapestry er ook zeker bij.
Zo’n meesterwerk als Tapestry is bijna niet te evenaren, maar we doen Carole echt tekort door ons niet te verdiepen in de rest van haar catalogus.
Erg fraai is het livealbum The Living Room Tour (2005) met daarop een aantal nummers van Tapestry en samen met haar dochters op het podium.
Persoonlijk vind ik albums als Rhymes & Reasons, Thoroughbred (staat nu op lekker hoor!) en Pearls meer, ,maar dan ook meer dan dik de moeite waard.

Ook de musical Really Rosie van King kreeg geweldige lovende recensies.
King doet de laatste jaren natuurlijk wat rustiger aan maar heeft zich in deze eeuw vooral maatschappelijk ingezet.
Ze heeft vele optredens gedaan de afgelopen 20 jaar voor de democratische partij maar heeft zich ook ingezet voor diverse organisaties die begaan zijn met het milieu.

Carole Happy Birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten