vrijdag 31 januari 2020

Terry Kath

Een van de oprichters van de legendarische band Chicago. Terry zou vandaag jarig zijn maar een gruwelijk ongeluk met een vuurwapen zorgde ervoor dat hij zijn 32e verjaardag niet heeft gehaald.
Alle aanwijzingen maken het aannemelijk dat het niet om zelfmoord of moord gaat maar om een ongeluk uit misplaatste baldadigheid.
Het was op een feestje en er zal wel wat drank en drug aan te pas zijn gekomen, maar Terry was nog lang niet klaar met muziek maken.
Chicago fans van het eerste uur zullen zijn dood om meerdere reden enorm betreuren. In de eerste plaats horen jongen mensen niet dood te gaan, maar Terry drukte zijn stempel toch heel nadrukkelijk op de band.
Na de dood van Terry heeft Chicago een transitie doorgemaakt,
Chicago had zich toch heel specifiek als Jazz Rock band ontwikkeld. Soms wat meer Rock dan Jazz en dan was de Jazz weer wat meer dominant.
Terry overleed 23 januari 1978 en voor mij zijn de platen die Chicago daarna heeft gemaakt veel minder boeiend. Nog steeds goeie muziek maar meer gewone Rock en zelfs Pop.
Chicago debuteerde in 1969 met Chicago Transit Authority (links op foto). Opmerkelijk hierbij was dat het om een dubbelalbum gaat.
Dubbelalbums waren sowieso nog niet erg gebruikelijk laat staan als debuut album.
Het album kreeg de ene na de andere lovende recensie en eigenlijk gold dat voor alles wat Chicago de eerste 10 jaar uitbracht.
Heel fraai is het 5de album (rechts op foto) wat simpelweg Chicago V is genoemd.
Voor wie een wolkje Jazz door de Rock weet te waarderen een album om duimen en vingers bij af te likken.

Het album behaalde in de hitlijsten in de VS een heel opmerkelijk resultaat. Zowel in de gewone album hitlijst als in de Jazz hitlijst wist het album de eerste plaats te halen.
In een paar maanden goud maar daarna bleef het album verkopen, verkopen en verkopen en leverde in de VS uiteindelijk tweemaal platina op.
Wie nog niet zoveel Fusion/Jazz-Rock heeft geluisterd zal even aan het album moeten wennen, maar heb je de blazers een paar keer gehoord zal je ze zeker gaan waarderen.
Op dit album de hit Saturday in the Park en het mooie aan dit nummer is dat mensen die muziek maken in het park (NY) inspiratie is geweest om dit nummer te maken.
Een nummer waar je wel vrolijk van kan worden ondanks dat het triest blijft dat Terry Kath ons veel en veel te vroeg verlaten heeft.
Moet je ook de tekst van het door Terry geschreven Alma Matter eens goed luisteren.........

Terry Happy Birthday

Geen opmerkingen:

Een reactie posten