dinsdag 7 januari 2020

Kenny Loggins

Vandaag jarig en wat een enorme carrière heeft deze man gemaakt. Z’n solo werk vind ik persoonlijk doorgaans iets te braaf, maar het werk samen met Jim Messina weet ik doorgaans wel te waarderen. Is net iets pittiger.
Jim Messina is een oud lid van de Buffalo Springfield en zoals jullie weten is dat een van de stambomen in rock muziek die ik al 45 jaar helemaal aan het uitkluiven ben.
Toen de Buffalo Springfield uit elkaar ging zijn oudleden Jim Messina en Richie Furay samen met onder ander Rusty Young met Poco begonnen.
Jim Messina hield het daar na een paar jaar voor gezien en legde de focus op het produceren van platen. 


Maar toch lukte het hem niet om de muzikant in hem volledig naar de achtergrond te duwen.
Toen Messina een ontmoeting had met Loggins om een plaat voor hem te produceren werd als snel duidelijk dat dit geen slecht duo zou zijn.
Als muziekstijl spelen ze vooral Rock, Folk en Country-Rock.
Als Loggins & Messina hebben ze een zestal studio-albums gemaakt en drie live albums waaronder het afgebeelde album STAGE.


De eerste drie studio albums waren allemaal goed voor platina en vooral in de VS deed dit duo het heel erg goed.
Het voorliggende live album is van grote klasse en heel hoog niveau, iets wat ze op het live album Finale bij lange na niet hebben kunnen herhalen.
Na een jaar of vijf was de magie er wel een beetje uit en gingen ze beide solo verder.
Bij Kenny Loggins lag de focus vooral op Soft-Rock en toch vooral laagdrempelige muziek. Veel van z’n muziek vond ook z’n weg naar de filmindustrie.
Leuk detail: Kenny schreef speciaal een nummer voor een parodie-film over Trump met Johnny Depp als Trump.


Jim Messina bewandeld een veel minder commerciële weg. Verdiende vooral z’n brood als producer en dat gaf hem ruimte om met eigen muziek te experimenteren. Dat deed hij van folk tot (country)rock, van latin tot jazz (zoals op In The Groove) en het album Messina is een brede demonstratie van zijn diversiteit.
Twee geweldige artiesten waarbij Messina toch vooral z’n eigen grenzen zoekt en Loggins vooral het publiek blij wil maken.

Kenny happy birthday!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten