zaterdag 25 januari 2020

Etta James

Geboren als Jamesetta Hawkins maar Etta James was net even een betere naam voor op een albumhoes zal ze gedacht hebben.
Vandaag jarig maar helaas toch wel iets te vroeg van ons heen gegaan.
Parkinson en kanker vloerde deze schijnbaar onverwoestbare Rythm & Blues en Jazz zangeres.
Als klein kind kreeg ze al zangles en de nadruk lag in die jaren (net na de oorlog) op de Gospel die toen enorm populair was.
Als 15 jarig meisje nam ze al haar eerste eigen compositie op en voor haar 20e had ze al een platencontract.


Luister eens naar die eerste opnames hoe mature dat al klonk! Vol, warm en met overtuiging. Wat een talent, maar vooral wat een veerkracht!
Haar moeder was namelijk zelf nog een puber toen ze van Etta beviel en pa-lief was waarschijnlijk iemand die maar wat aan de pooltafel hing. Kleurling? Kind van een alleenstaande moeder? In de VS vlak voor en na de oorlog? Het zullen harde tijden zijn geweest.


Dan wordt je als kind snel volwassen en Etta wilde zingen, zingen en nog een zingen.

Helaas ging haar carrière ook gepaard met overmatig gebruik van drugs, wat haar en haar man meermaals stevig in de problemen heeft gebracht.
Het verhaal gaat zelfs dat haar man een tijdje in de bak heeft gezeten onder het mom: “I'll take one for the team”. Dan kon Etta door met haar zang-carriere. Als dat geen liefde is!
Het koppel was ook tot het einde bij elkaar en kregen twee kinderen die beide bij Etta in de begeleidingsband hebben gespeeld.

Etta heeft een indrukwekkende discografie bij elkaar gezongen. Tussen 1960 en 2011 bracht ze zeker 30 studio albums uit en een hele rij live en verzamel albums.
Bijna ondoenlijk om haar volledige catalogus te verzamelen, maar een beetje knap verzamelalbum hoort in iedere collectie toch wel thuis.

Met haar muziek heeft ze honderden andere artiesten geïnspireerd. Als je haar catalogus een beetje kent dan kan je er niet onderuit dat Adele, Beyoncé, Tina Turner, Diana Ross en Elkie Brooks in Etta een voorbeeld zagen.
In Nederland is het nummer At Last verreweg het bekendst en staat de laatste twee jaar in de Top 2000. Opmerkelijk dat zo’n nummer ineens in zo’n lijst verschijnt. Mooi dat dat kan maar wel bijzonder.
Ook het prachtige I'd Rather Go Blind (een van mijn favoriete songs) staat sinds afgelopen editie in de Top 2000.
Verder kennen we haar natuurlijk van de Cola reclame.

Etta waar je ook bent……...we denken aan je op deze speciale dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten