donderdag 6 januari 2022

Drie Koningen

Vandaag 6 januari is het Drie Koningen. Eigenlijk ging het om wijzen die uit het oosten kwamen en het aantal van drie komt in het oorspronkelijke verhaal ook niet voor. Of het nu wijzen of koningen waren die op de babyshower kwamen doet er niet toe. Het was wel een echte shower want dit feest wordt ook wel de openbaring van de heer genoemd.

Hoewel ik niet gelovig ben kom ik wel uit een Katholiek nest en bij ons thuis werd vroeger Drie Koningen thuis vrij uitbundig gevierd.
M’n oma bakte een grote ronde cake met drie bonen erin. Wie een boon had mocht een gouden kroon op die we eerder die middag gefröbeld hadden.
Het waren twee witte en één bruine boon. Dat zou tegenwoordig vast als een racistische daad worden uitgelegd.
Op 6 januari werden de drie koningen definitief bij de Kerststal geplaatst die nog minimaal een week bleef staan. De Kerstperiode en sfeer duurde toen gewoon tot half januari.
Nu is het doorgaans 2 januari wel klaar. Gek en jammer.
Mensen gebruiken het woord “traditie” te pas en te onpas om hun gelijk te krijgen. Hier is er eentje! Waar is de traditie van “zoeken naar de boon voor een kroon”.

Eén traditie hebben we er in Nederland wel bij: Bij het minste of geringste poepen we het woord traditie eruit.
Op 6 januari werd er dan ook gezongen. Ik kan dat natuurlijk even zingen en daar natuurlijk een filmpje van maken, maar daar ga ik echt niemand een plezier mee doen.

Dus voor het zingen roep ik de hulp in van drie anderen KINGs.
En natuurlijk twee witte en één gekleurde KING genomen want op tradities moet je zuinig zijn.

B.B. King (blues)
Dit debuut album I Love You So verscheen in 1959 onder een ander titel (B.B. King Wails). In 1966 verscheen een heruitgave waarbij kant A en B zijn omgewisseld. Nadien is het album gelukkig meermaals opnieuw uitgebracht en het exemplaar op de foto is uit 2017.
B.B. is natuurlijk een briljant gitarist maar luister op dit album eens naar z’n zang. Wat zingt hij King hier geweldig. Smullen dit album en wat een goede blazers.

Carole King (soft-rock)
Tapestry uit 1971 is een magistraal album dat bomvol staat met pareltjes die één voor één klassiekers zijn geworden. Op dit album oa "It's To Late", "So Far Away" en het legendarische " You Got A Friend". Dat laatste nummer is veelvuldig gecoverd en werd door James Taylor een wereldhit.

King Crimson (prog-rock)
Wat een droomdebuut maakte deze jongens met dit album in 1969. Het album is dan ook uitgegroeid tot een fenomenale klassieker. Ruim 50 jaar oud en zo levendig als wat, want de muziek wordt nog regelmatig gebruikt in zowel een TV reclames van Ford als van Paco Rabanne. Daarnaast wordt muziek van dit album ook regelmatig gebruikt in documentaires. Dit album blijft dan ook nog steeds een mijlpaal in de Progressieve Rock. Briljant!

3 x King:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten