vrijdag 10 januari 2020

Donald Fagen

Vandaag zijn er vrij veel top artiesten jarig:
Rod Stewart, Jim Croce, Frank Sinatra, Pat Banetar, Naomi Judd, Johnnie Ray, Scott McKenzie
, Ron Hawkins en Brad Roberts (Crash Test Dummies).
Ook drummer Aynsley Dunbar viert vandaag z’n verjaardag. Weinig zullen hem kennen maar drummer bij Frank Zappa, John Mayall, Nils Lofgren, David Bowie en vele anderen.
Alle hierboven genoemde artiesten verdienen het om genoemd te worden, maar ik kies vandaag voor Donald Fagen.

Donald Fagen vormde samen met Walter Becker de groep Steely Dan. Eind jaren 60 kwamen ze elkaar al tegen en speelde links en rechts in kleine bandjes tot begin jaren 70 formeel Steel Dan ontstond
Steely Dan speelt een mix van Folk, Pop, Rock en Jazz (Smouth) en eind 1972 verscheen het briljante debuutalbum “Can't Buy a Thrill” waar ze lieten horen hoe verschillende muziekstijlen elkaar kunnen versterken.

Rommel hebben de heren niet gemaakt en tussen 1972 en 1980 brachten ze zeven top albums uit. "Gaucho" de laatste uit deze 70er jaren serie is wellicht de minste maar nog steeds 4 sterren!
Aanraders als je er maar drie mag kiezen? "Aja", "The Royal Scam" en "Countdown To Ecstasy".
Daarna namen Walter en Donald wat afstand van elkaar. 10 jaar intensief bovenop elkaar briljante muziek maken was even genoeg.
Ondanks dat de heren de tijd wel door kwamen zochten ze elkaar richting de eeuwwissel weer op. Eerst voor wat optredens, maar ze konden het ook niet laten weer een keer de studio in te duiken.
Het resultaat was het album "Two Against Nature". Bizar dat tussen de release van hun vorig album en dit nieuwe meesterwerkje maar liefst 20 jaar (!!!) zat.  Ze zaten nog helemaal op hun top niveau!

Daarna is er nog een album uitgekomen en dat is niet slecht, maar van alles wat ze gemaakt hebben wel het minste.
Walter Becker overleed in 2017 en daarmee is er een einde gekomen aan de Steely Dan zoals we die kennen. Becker was naast z’n activiteiten voor Steely Dan vooral actief als producer en sessiemuzikant en heeft ook een tweetal soloplaten gemaakt. Met name het album “11 Tracks of Whack” is voor de liefhebbers van Jazz-Rock dik de moeite, maar is veel minder toegankelijk dan de muziek van Steely Dan.
De vandaag jarige Donald Fagen is ook geen type dat stil kon zitten en ook hij ging meer voor de kwaliteit dan voor aantallen.

Fagen deed ook het nodige werk als sessiemuzikant en als producer en bracht zelf vier studioalbums uit die alle vier tot de top behoren.
Het album Nightfly was Fagen’s eerste solo album na de “breuk” en mag beschouwd worden als een van de allerbeste albums.
Staat in alle lijstjes zoals “1001 albums die je moet horen voor je dood” en meest opmerkelijk is de top 10 notering in de offciele krant van Vaticaanstad.

Dan tot slot nog iets over de hoes. Donald in de studio die zijn favoriete plaat draait. Welke?
Op de foto een enorme draaitafel. Voor studiodoeleinde werd in die tijd gebruik gemaakt van 15/16 inch spelers. Een gewone LP is 12 inch!
Merken als Western Electric maakte dit soort enorme spelers op soms zware gietijzeren poten.
Er werden extreem lange toonarmen gebruikt zoals hier de Para-Flux. Dit soort hardware is maar in kleine oplage gemaakt en verzamelaars betalen idiote bedragen om er een te bemachtigen.
Leuke detail: het jaar nadat het album met deze prachtige hoes verscheen werd de Compact Disc massaal geïntroduceerd.

Donald Happy Birthday

Geen opmerkingen:

Een reactie posten