zondag 6 november 2022

The Birds, The Bees & The Monkees

Dit is het vijfde album van The Monkees en verscheen in 1968. Het album is samen met voorganger Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd. een enorme stap in de ontwikkeling van de band.
Over The Monkees wordt altijd wat lacherig gedaan en dat hebben ze natuurlijk vooral te danken aan de TV serie. 
Wij mensen blijven vaak bij ons eerste oordeel en de grappenmakers bleven voor het grote publiek de grappenmakers. 
Overigens heb ik als kind ook meermaals dubbel gelegen van het lachen bij dit viertal maar ben ook hun muziek meer en meer gaan waarderen.
 
Dat neemt niet weg dat "de serieuze muziekliefhebber" er vaak zijn neus voor ophaalde. Die doen zichzelf echter te kort want deze The Birds, The Bees & The Monkees en voorganger Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd. zjjn prima albums. 
Ze staan vol met heerlijke Psychedelische Pop en eigenlijk hebben de Monkees die substroom wel heel fraai in weten te vullen.

Daar waar een band als Jefferson Airplane de Psychedelische Rock op de kaart zetten gaven de Monkees daar een laagdrempelige invulling aan door het iets meer naar de Pop te schuiven.
Dat leverde deze twee geweldige albums op en als we soundtrack Head meetellen zelfs wel drie.
 
Deze albums had ik vroeger op tapes die in de wisselingen van huizen en relaties verloren zijn gegaan. Uiteraard zijn  deze albums te beluisteren op allerlei streamingsdiensten, maar................. als liefhebber van Psychedelische Rock en Pop toch op zoek gegaan naar tastbare exemplaren.

Deze The Birds, The Bees & The Monkees voor weinig weten te bemachtigen. Dat viel niet mee want wie naar LP's van The Monkees gaat zoeken komt er achter dat de portemonnee ver open moet.

Op dit album het bekende Daydream Believer, maar ook mijn favorieten "Tapioca Tundra" en "Auntie's Municipal Court"
Beide met een geweldige intro en met name over de tekst van "Auntie's Municipal Court" is enorm veel gespeculeerd wie, wat, waar en waarom?
Naar de beste Dylan traditie komt zowel Auntie, Municipal als Court totaal niet voor in de songtekst. Het nummer barst uit z'n voegen van de metaforen en is dit een verdict over de kortzichtige muziekpers?
Het nummer blijft prikkelen en daardoor is de eeuwigheidswaarde groot.
Ook nummers als "Zor And Zam" en "Writing Wrongs" vallen in die categorie en in "P.O. Box 9847" wordt op grappige wijze de voorloper van Tinder bezongen.
 
Uiteraard ook wat zoete niemendalletjes op dit album zoals "We Were Made For Each Other" maar ik trok toch een hele brede glimlach toen de postbode deze week dit album kwam brengen.
Dan ook nog in zo'n lekker psychedelisch kleurtje.............

Mocht iemand Pisces, Aquarius, Capricorn & Jones Ltd. op zolder hebben liggen hou ik mij aanbevolen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten